muy nuboso
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
12°

Armengol treu el seu primer pressupost amb retrets d'UM al retall de subvencions

El PP vota en contra i diu que en aquests comptes hi ha més partides «amb noms i llinatges»

QUIM TORRES. Palma.

El Consell aprovà ahir els primers pressuposts del Pacte i ho féu amb el rebuig del PP, únic partit a l'oposició. Però també amb dures crítiques d'UM, soci de Govern, que considerà un error la retallada de subvencions nominatives -a dit- i recordà al PSIB que si pactaren amb ells fou per aconseguir més finançament de Madrid i aquest no ha arribat.

De fet, segons reconegué el vicepresident i responsable d'Hisenda, Antoni Alemany, la retallada a la meitat del nombre de subvencions nominatives és, juntament amb l'alça de la despesa social en un 19%, un dels eixos dels pressuposts del 2008. Uns comptes dotats amb 293 milions (un 8% més que ara) que es veuran ampliats amb 50 milions més -25 per a Carreteres i 25 per a Serveis Socials- del Govern.

I malgrat que UM forma part del Pacte, el seu portaveu, Miquel Àngel Flaquer, fou clar a l'hora de criticar l'esquerra per haver «demonitzat» les subvencions. «Vostès han fet creure a la gent que això era dolent», assegurà. «S'equivoquen», «tindran problemes» i «ho hauran d'arreglar» perquè es trobaran «50 col·lectius a les portes del Consell» demanant doblers i alguns esdeveniments no es podran fer. La retallada «té un efecte letal», advertí.

No fou l'única crítica d'UM. Flaquer també lamentà que no es destinàs més al Pla d'Obres i Serveis o als ajuts perquè els ajuntaments s'adaptin al Pla Territorial. També censurà que es posàs en dubte la pluralitat de la tele del Consell la passada legislatura i, fins i tot, donà la raó al PP i no al PSIB quan assumí que era UM qui evitava fer plens de pressuposts. Amb tot, votà a favor dels comptes.

No ho féu el PP, que rebutjà els comptes i qüestionà la minva de subvencions. El portaveu, Jaume Font, sumà als ajuts altres partides finalistes -com el pagament de la carretera de Manacor- i apuntà que les partides amb «noms i llinatges» pugen i arriben a 19,3 milions per 16,3 de genèriques.

El PP no presentà les habituals esmenes parcials que haurien permès un major debat -la presidenta Armengol ho atribuí a una «manca de dedicació»- i es limità a una genèrica esmena a la totalitat. Per boca de Pedro Àlvarez criticà el fort pes de les nòmines, l'augment de pressió fiscal, que no es computin ingressos per IAE que deuen els ajuntaments o el poc suport als municipis. «La meva filla de set any hagués quadrat aquests pressuposts», advertí Àlvarez, qui afirmà que no aporten «cap novetat» i «son continuistes».

«I si són continuistes per què no hi voten a favor?», els demanà el conseller d'Hisenda. «Perquè no ho són», es respongué ell mateix, qui afegí que «entre filles i cosins el PP arregla el món».

Alemany digué que era l'Ajuntament de Palma, amb Àlvarez de regidor d'Hisenda, que debia l'IAE i recordà que si creix la despesa de personal és per culpa de la gestió del PP a s'Institut. Alemany es comprometé a millorar els ajuts als ajuntaments i, a instàncies de la FEPAE -que intervingué- digué que als propers pressuposts hi haurà participació ciutadana. De les subvencions a dit, primer digué que eren «il·legals» i després reconegué que es permeten en casos excepcionals i justificats. Això és el que fa el Consell.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris