nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
15°

Els habitatges nous que es venen ara a Palma són més barats que fa mig any

Els preus també presenten caigudes a Llucmajor, Marratxí i Calvià

QUIM TORRES. Palma.
El preu dels pisos nous de Palma és ara considerablement inferior al que tenia fa mig any. Costen un 6'6% menys. Però el cas de Ciutat, on es detecta una contenció de preus tant en habitatges nous com en vells, no és un cas aïllat. A l'àrea metropolitana, Calvià registra preus lleugerament inferiors als de fa sis mesos i Llucmajor als de fa un any. Marratxí tampoc s'escapa d'aquest context.

Així es desprèn de les dades del darrer informe del Ministeri de l'Habitatge, que fa referència al tercer trimestre de 2007. Segons aquest document, un pis a Palma costa de mitjana 2.547'6 euros el metre quadrat, mentre que fa mig any valia 2.548'3. La davallada just és del 0'03% i es podria considerar conjuntural, però si només s'analitza l'evolució dels preus dels pisos nous "els que tenen menys de dos anys" aquesta és molt més significativa. En mig any han passat dels 3.138'2 euros el metre quadrat, als 2.931'8 euros actuals, un 6'6% menys.

La disminució de preus a Palma és la primera de caràcter semestral que es registra en els darrers anys "el Ministeri fa aquest seguiment des de principis de 2005" i ve precedida per una relentització del creixement de preus. A més, es produeix en un context de contenció de la demanda en aquest mercat, provocada per l'alt nivell de preus assolit i, sobretot, per una pujada de tipus d'interès que encareix les hipoteques. En el cas de Calvià, els preus dels pisos en el seu conjunt s'han reduït en els darrers sis mesos més que a Palma: passen dels 2.987 euros el metre quadrat del primer trimestre de l'any als 2.965'9 euros actuals, un 0'7% menys. L'abaratiment en aquest municipi encara és més significatiu si només es té en compte l'evolució del darrer trimestre perquè a principi d'estiu el preu dels pisos havia arribat als 3.092'5 euros el metre quadrat, un 4'1% més que ara.

Si a Palma la rebaixa de preus afecta sobretot els pisos nous, a Calvià repercuteix sobre els que tenen més de dos anys. Els habitatges vells d'aquesta localitat costanera cauen un 1'26% i passen dels 2.942'8 euros el metre quadrat de fa mig any als 2.905'9 euros d'ara.

En els altres dos municipis de l'àrea metropolitana, Marratxí i Llucmajor, també es detecta una contenció. En el primer cas es produí una lleugera davallada en el segon trimestre de l'any, sobretot en els pisos nous, que s'ha compensat a l'estiu. Però ara els pisos vells són més barats que fa mig any. Costaven 2.613'7 euros el metre quadrat i ara valen 2.490'2, un 4'7% menys. En el cas de Llucmajor, les cases són ara més barates que fa un any. Valien a raó de 2.476 euros el metre quadrat i ara es paguen a 2.450'8 euros, un 1% menys. Els habitatges més afectats per la davallada han estat els nous, que pateixen quatre caigudes de preus trimestrals de forma consecutiva. Han passat de costar 2.606'3 euros el metre quadrat fa un any a 2.478'8 ara, un 4'9% menys.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris