muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
16°

«Hem de fer visibles els inconvenients de la nostra cultura a l'Estat espanyol»

Damià Pons, Tomeu Martí i Anna Gabriel posaren fi al XXI Seminari del Grup Blanquerna

M.RAMIS. Muro.
El professor Damià Pons es mostrà contundent a l'hora d'afirmar que «hem de donar visibilitat a tots els inconvenients de la nostra cultura dins l'Estat espanyol» en el marc de la conferència Repensar (i construir) els Països Catalans, l'última del XXI Seminari del Grup Blanquerna que s'ha dut a terme aquest cap de setmana a la Platja de Muro.

Així, Damià Pons volgué deixar clar que «fer visible la nostra condició de víctimes no és el mateix que victimisme» i apostà per «un model de la integració intercultural en què quedi clar quina és la cultura, la llengua i la identitat històriques del territori, així com que aquestes mateixes senyes identitàries siguin l'element de cohesió de la nova societat heterogènia que s'està creant». Pel que fa al futur dels Països Catalans, Damià Pons digué que «seran possibles el dia en què la situació del català estigui normalitzada en cada un dels seus territoris». «Per a mi els Països Catalans són una xarxa d'interrelacions entre les diferents entitat i persones que l'integren», afegí Pons que proposà un «espai cultural en llengua catalana però que funcioni» per tal d'impulsar la cultura que es fa en els diferents territoris de parla catalana.

En quant a propostes, el coordinador de l'Obra Cultural Balear, Tomeu Martí, instà la societat civil a plantar cara però també a donar confiança i ajuda als polítics que tenim ara mateix, «perquè fa un any la situació era molt pitjor, tot i que encara queda molta feina a fer». I referint-se a la classe política, Martí assegurà que «la nova classe política que ara arriba pot provar coses noves i per primera vegada puja la generació que no ha viscut el franquisme i que, per tant, no duen la por d'una dictadura». A més, el coordinador de l'OCB es mostrà contrari al fet que els nacionalistes que tenen càrrecs de poder siguin lleials als seus socis de govern socialistes i es mantingué a favor que «siguin lleials al poble al qual representen i que aprofitin els moviments socials per tal de reforçar les estructures del partit».

I en l'aspecte i la importància dels moviments socials se centrà la ponència de la regidora i portaveu de la Candidatura d'Unitat Popular, Anna Gabriel, que explicà que «la construcció del nostre país serà a partir de moviments i associacions com Salvem la Real o el GOB entre molts altres, ells són la gent que realment es creu el país que lluita el dia a dia sense res a canvi».

Anna Gabriel es mostrà especialment crítica amb «el paper que part de la classe política assumeix», i mostrà el seu desacord amb «una massa política que només es dirigeix als mitjans de comunicació de masses i abandonen la gent del carrer». Així Anna Gabriel acabà la seva intervenció dient que «només militant en la dignitat i la coherència podem pensar en un estat com el que volem».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris