algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

«Els capellans pareixem sovint funcionaris de pompes fúnebres»

Guillem Feliu és el rector de la parròquia de Santa Margalida

Guillem Feliu, natural de Llubí, és el rector de Santa Margalida des de fa sis anys, després d'haver passat per Felanitx, s'Horta i Establiments. Directe i controvertit, Feliu no es mossega la llengua a l'hora d'analitzar críticament el paper de l'Església actual en un món globalitzat.

"Què fa una persona jove i dinàmica en una institució sovint acusada d'immobilista?
"No és fàcil la nostra tasca, sobretot perquè jo no crec en la separació entre una Església tancada i una altra de progressista, sinó en una única Església a prop del poble, que escolta el seu batec i està al seu costat. La funció d'un capellà és precisament aquesta: servir la gent i ajudar-la quan sofreix, quan té problemes reals, sense tantes etiquetes ni tants de ritualismes. Sovint pareix que els capellans som simples funcionaris de pompes fúnebres: només ens veuen pels funerals.

"L'Església mallorquina viu un procés de secularització?
" Sí, però es deu a molts de motius, com que els capellans sovint no se senten ni escoltats ni acompanyats. Llavors també hi ha el tema del celibat, que jo pens que hauria de ser una opció del capellà mateix, no una imposició. De tota manera, l'Església mateixa haurà de reflexionar i demanar-se per què l'abandonen els seus membres. No pot ser que tot es redueixi que t'ordenin de capellà i ja t'arreglaras, com passa ara.

"Això també és aplicable a la societat illenca?
"La crisi que afecta la relació de l'Església amb la societat és part d'una crisi major "de valors de referència" que afecta també la família, els joves... Però l'Església no es pot continuar queixant que els temples estan buits, sinó demanar-se per què la societat dóna l'esquena a la religió, perquè és un fet que avui la gent no es planteja el fet de Déu, sinó com pot arribar a finals de mes.

"L'Església té credibilitat quan proposa iniciatives destinades a combatre la injustícia?
"Hi ha grups dins l'Església que fa molt de temps que lluiten contra la pobresa i a favor d'una idea solidària de la vida, i aquests grups (Càritas, Manos Unidas...) pens que tenen tota la credibilitat del món. Si parlam de l'Església a nivell del Vaticà, supòs que ja és una altra cosa.

" Vostè ha estat a punt d'entrar en el món de la política...
" S'han de separar l'àmbit de la política i el de l'Església, però si un capellà decideix fer feina pel seu poble des de la gestió política, no veig per què l'Església s'hi ha d'oposar. A mi em proposaren anar a les llistes d'UM en les municipals i vaig dir que no, però no m'hauria plantejat cap problema haver acceptat l'oferta. En canvi, em dol molt que hi hagi capellans "i a Mallorca n'hi ha" que utilitzen la trona per emetre missatges polítics en lloc de parlar de l'Evangeli. És una manera de manipular els seus feligresos.

"Què pot oferir l'Església, avui, a la gent jove?
"El que oferim aquí, a Santa Margalida, és bàsicament un espai per retrobar-se i per reconstruir uns valors malmesos; per plantejar-se què volen fer i cap on van els joves, unes preguntes que no tenen una resposta fàcil. El que és evident és que avui els joves no són feliços, no creuen en la política i es debaten entre l'avorriment i la frustració. I aquí l'Església té l'obligació de fer-hi alguna cosa.

" Llei de memòria històrica i canonització de màrtirs... Hi ha un conflicte entre l'Església i el poder polític?
"Només vull fer una reflexió: si els morts ho foren per una bala republicana són màrtirs i si els mataren els nacionals "com és el cas de Jeroni Alomar Poquet" no ho són? Què feim amb el record de l'únic capellà afusellat per les tropes de Franco a Mallorca? Per què aquest oblit? A mi em dolen totes les morts, però no puc acceptar una discriminació a l'hora d'honorar la seva memòria.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris