muy nuboso
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
13°

El Parlament instarà a exigir català als funcionaris de l'Estat a les Illes

La proposta del Bloc té l'aval del Pacte i afectaria 2.000 empleats

El Parlament balear reclamarà al Ministeri d'Administracions Públiques que el coneixement del català sigui necessari per proveir els llocs de treball en l'Administració general de l'Estat a les Illes Balears, o per contractar serveis amb atenció del públic. Així ho demana una proposició no de llei presentada pel Bloc i que té el vistiplau de la resta de forces que integren el Pacte. La iniciativa deixa clar que l'exigència de coneixement del català ha de ser proporcional a les necessitats del lloc de feina, però «mai» no ha de ser inferior als coneixements exigits de llengua castellana.

La proposta també insta el Govern de l'Estat a garantir que tots els serveis de l'Administració general de l'Estat, tant si són de gestió directa com per contractació externa, puguin atendre els ciutadans en llengua catalana. Al mateix temps, reclama que es normalitzi l'ús de la llengua pròpia en el treball administratiu.

La proposició no de llei fou presentada públicament ahir pels diputats del Bloc, Antoni Alorda i Miquel Àngel Llauger, que esperen que s'aprovi per unanimitat. Tot i això, el mateix Alorda reconegué que només un nou intent del PP de fer de la llengua un element de «fractura social» pot impedir un consens en l'àmbit lingüístic com els que s'hi havien produït en el passat.

Segons recordà Alorda, hi ha una Ordre Ministerial de 1990 que reconeix el dret dels ciutadans de ser atesos en la llengua oficial de la seva comunitat i preveu que la relació de llocs de treball reculli el coneixement lingüístic com a requisit o com a mèrit. Amb tot, «el català no ha arribat a assolir la plena oficialitat perquè l'Administració de l'Estat no ho té prou present», afegí el diputat del Bloc.

En l'actualitat, l'Administració de l'Estat disposa d'una plantilla de devers 2.000 funcionaris i, segons Alorda, l'any 1995 cap dels funcionaris estatals no tenia coneixements de català. De fet, en els catàlegs de llocs de feina i en la provisió de llocs de treball no s'ha dut a la pràctica aquesta Ordre Ministerial. Aquesta situació, continuà el parlamentari, «incomoda» els ciutadans que volen fer efectiu el seu dret d'expressar-se en català a l'Administració de l'Estat i ser-hi atesos.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris