nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

«La gent sol ésser millor de com es manifesta a la vida quotidiana»

Antònia Barceló dirigeix la Policia Local del municipi de Sant Llorenç

FRANCESC GOST. Sant Llorenç Antònia Barceló Estelric du més de dues dècades desenvolupant funcions de policia local, primer a Palma i des de fa cinc anys al municipi de Sant Llorenç, on ocupa el càrrec d'inspectora en cap d'aquest cos de seguretat. Psicòloga de fomació, considera que la clau d'un bon policia és la seva capacitat per interactuar amb els altres i percebre les autèntiques necessitats de la gent.

" Amb vós s'ha trencat el clixé que només els homes poden dirigir un cos policíac?
" He viscut i visc amb absoluta normalitat el fet d'ésser dona pel que fa a la meva tasca professional, almanco en la meva actual destinació. En aquest sentit em consider afortunada i he d'estar molt agraïda a tota la gent que ha confiat en la meva capacitat professional i tècnica, perquè és cert que no per tot passa igual. El mateix puc dir dels meus companys -que mai han demostrat cap tipus de recel pel fet de ser jo una dona- i de la gent del carrer en general, que el que vol és que els policies locals -homes o dones- solucionem els seus problemes.

" La gent continua tenint una imatge bàsicament repressiva de la Policia Local?
" És un fet que la policia és l'únic organisme capacitat, en un sistema democràtic, per fer un ús adequat de la violència. Però l'actual concepció de la seguretat ciutadana requereix no només actuacions reactives, sinó la planificació i el disseny d'estratègies en positiu, que contribueixin a elevar la qualitat de vida dels ciutadans minimitzant l'ús legítim de la violència. La tasca de la policia és, avui, una activitat mutidisciplinar, que no implica només actuar, sinó sobretot pensar.

" Què queda, actualment, de l'antiga figura del "municipal"?
" Jo crec que encara en queda molt. És més, pens que en una societat tan globalitzada com la nostra seria negatiu que es perdés l'esperit d'aquesta figura, ja que al cap i a la fi el policia local és un enllaç entre les administracions i els ciutadans, i la figura de l'antic "municipal" suggereix precisament això, sensació de proximitat a la gent, que en tot moment vol saber a qui s'ha de dirigir quan necessita fer front als seus problemes, encara que aquests no siguin sempre de la nostra estricta competència.

" Quines mancances pateix la Policia Local a l'hora de dur endavant la seva tasca amb plenes garanties?
" Com en tot, les necessitats són il·limitades i els recursos escassos, i de fet serien necessaris més mitjans tècnics i humans. Però hi ha un aspecte que entenc que s'ha de treballar molt, i és el de la formació i reciclatge dels agents, a fi de potenciar les seves habilitats socials i també la seva capacitat per interactuar amb els altres i captar les seves necessitats per poder donar-los la resposta adequada. De totes maneres, és un fet que la gent no percep tot allò que fa la Policia Local, no valora la seva tasca com pertoca, i això inevitablement genera, a més d'un important desgast personal, un alt grau de frustració entre els professionals.

" La conducta de la gent és la pròpia d'una societat moderna o més aviat s'imposen els comportaments incívics?
" Les persones solen tenir un comportament més incívic com mésbanal és el problema que provoca el conflicte. En canvi, quan es tracta de situacions greus, que afecten la vida o la segueretat de la gent, o bé quan es dóna una situació de crisi o de manca d'un referent d'autoritat, és sorprenent com reacciona la persona en positiu i també l'alt grau de col·laboració amb la policia que pot arribar a demostrar. I això pot passar fins i tot amb la mateixa persona que, potser per una petita discussió de trànsit, és capaç de pegar dues punyalades a l'altre. Tot i això, crec que, en general, la gent sol ésser millor de com habitualment es manifesta a la seva vida quotidiana.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris