nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
14°

Al Gore avisa a Palma dels efectes de l'alça de temperatures a la Mediterrània

Critica els qui no lluiten contra el canvi climàtic i esperona els empresaris a fer-ho

L'exvicepresident dels Estats Units i premi Nobel de la Pau 2007, Al Gore, criticà ahir a Palma tots els governs i partits més conservadors que no s'han compromès prou en la lluita contra el canvi climàtic. Gore, que oferí una conferència a 600 empresaris, alertà dels efectes que tindrà l'augment de temperatures sobre la Mediterrània. Davant un Auditòrium de Palma ple de participants en el desè Congrés Nacional de l'Empresa Familiar, el recent Nobel de la Pau exposà amb tota classe de detalls les dades sobre l'escalfament del planeta dels darrers 30 anys que tan famós l'han fet darrerament. Durant la conferència, que la premsa no pogué presenciar per exprés desig del conferenciant, es va valer d'un gran dispositiu audiovisual per acompanyar la seva exposició de diapositives i fotografies recents de la Terra, però també de llocs propers com Sevilla o el parc de Doñana per reforçar les seves tesis. Unes tesis que passen per advertir dels efectes que tindrà l'increment de temperatures: des de fortes tempetes a sequeres, passant per una pujada del nivell de l'aigua del mar o per la desertització d'extensos territoris. En aquest sentit, per exemple, advertí que en alguns punts de l'Estat l'estiu es podria allargar fins a cinc setmanes més.

També apuntà les causes de la situació: explosió demogràfica, revolució tecnològica i la manera de pensar de la humanitat. «Això és possible canviar-ho. No és hora de mirar el que no hem fet bé sinó el que podem fer per canviar-ho», sentencià Al Gore, qui no dubtà a situar com a enemics d'aquesta lluita contra el canvi climàtic els grans grups econòmics de la indústria més contaminant i els escèptics, els que no es creuen les coses fins que passen. Per canviar aquesta tendència, l'exvicepresident dels Estats Units apuntà que els governs tenen un paper important per jugar. El recent Premi Nobel de la Pau, que recordà que el seu govern no ha signat el compromís de Quioto, reconegué que falta voluntat política per afrontar aquest problema. També instà els empresaris espanyols a fer un esforç en la lluita contra el canvi climàtic i agafar-se seriosament aquesta tasca perquè les properes generacions no els hagin de responsabilitzar de com haurà quedat el planeta.

Esperança i avorriment per 10 el minut

Les reaccions després d'escoltar Al Gore foren molt contradictòries ahir horabaixa a l'Auditòrium de Palma. Molts dels empresaris congregats destacaren que la conferència els havia resultat «avorrida»: Gore no canvià de to durant les dues hores que parlà i, segons alguns testimonis, la traducció no s'escoltava gaire bé, tot i haver pagat 1.200 euros. Bona part del públic de l'auditori destacà el missatge en positiu que Gore està llançant al món, advertint del perill del canvi climàtic i de les possibles solucions. En canvi, molts altres es mostraren «escèptics» davant les tesis de l'exvicepresident i recordaren que tot el que explica ja ha sortit centenars de vegades per televisió. Gore ha vingut a Palma just després de les més violentes tempestes que ha viscut l'Illa en els últims anys. Una situació que tingué el seu pes en l'interès mostrat pel públic, segons explicà el mateix president del Govern. En sortir de l'Auditòrium, Anhtich assegurà sentir més reforçades les polítiques mediambientals del seu Govern, pel que fa al transport públic, energies renovables o, per exemple, contra l'urbanisme desmesurat, malgrat que Gore ni tan sols el mencionà.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris