nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
15°

El capital alemany inverteix també en la producció d'energia solar a Balears

A dia d'avui la direcció general d'Energia ha autoritzat la creació d'11 parcs fotovoltaics


Els ajuts establerts per les administracions per tal d'afavorir l'adaptació als criteris mediambientals establerts en el Protocol de Kyoto contra el canvi climàtic han suposat a Balears una allau de sol·licituds per a la instal·lació de parcs fotovoltaics. Darrere de molts d'aquests projectes s'hi troben inversors d'Alemanya, estat capdavanter en el desenvolupament de l'energia solar.

Així ho assegurà a aquest diari la directora general d'Energia del Govern, Maria Magdalena Tugores, qui afirmà que de la trentena de projectes de construcció de parcs fotovoltaics, un elevat nombre d'aquests són participats per inversors alemanys. Tugores afirmà, en aquest sentit, que entitats financeres germàniques es troben darrere les inversions ja que «la rendibilitat està garantida per l'Estat». Un exemple de la presència alemanya en el sector és el projecte de l'hort solar de Porreres, a la finca es Pagos. L'empresa alemanya Schüco ha estat l'encarregada de projectar aquesta planta de 60.000 metres quadrats, que ha necessitat una inversió de 20 milions d'euros.

La directora general assegurà també que, d'ençà del passat mes de març, 31 expedients es troben en tramitació i, d'aquests, només 11 han rebut ja l'autorització d'Energia. Dels projectes que compten amb el vistiplau de l'Administració autonòmica, nou es troben ubicats a Mallorca (Calvià, Llucmajor, Son Servera, Artà, Manacor i dos a Santa Margalida i a Porreres), un a Menorca i un més a Formentera. Magdalena Tugores, afirmà també que cap d'aquestes instal·lacions es troba encara en funcionament.

Per tal de fomentar la producció d'aquesta energia neta, explica Miquel Gutíerrez, enginyer industrial, l'Estat obligà en el seu moment les companyies elèctriques a comprar la producció als petits productors a un preu superior al de venda al consumidor i per un termini de 25 anys. Aquest fet s'ha traduït en la proliferació d'empreses, auspiciades per la garantia estatal d'una ràpida rendibilitat de la inversió. Però a partir d'octubre de 2008 totes les noves plantes fotovoltaiques que es construeixin hauran de vendre la seva producció, a un preu inferior de l'actual, passant dels 0'44 euros per quilowat a 0'37 euros, fet que reduirà la rendibilitat del negoci de les energies renovables. Per aquest motiu, les desenes d'empreses creades recentment s'han afanyat a tramitar els projectes per intentar entrar en els terminis en què encara podran comptar amb el preu anterior. En aquest sentit, Gutiérrez assenyala que el canvi de tarifes provocarà una reducció de la rendibilitat de les instal·lacions que no aconsegueixin l'autorització abans de la modificació prevista. Així, una instal·lació que abans s'hauria pogut rendibilitzar en 10 o 15 anys, aquest termini s'allargarà a més de 20 anys.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris