algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
13°

Política Lingüística defensa l'ús estàndard del català als mitjans

Tous diu que el PP només cerca la confrontació amb la llengua

La directora general de Política Lingüística, Margalida Tous, defensà ahir l'ús estàndard del català en els mitjans audiovisuals públics.«El fet que IB3 emeti en la modalitat estàndard i en català el cent per cent de la seva programació suposa una passa endavant per prestigiar socialment l'ús del català a la nostra terra», afirmà Tous.Amb aquestes declaracions, la directora general de Política Lingüística sortí al pas de l'anunci que realitzà al Parlament fa uns dies Simó Gornés, diputat del PP, que «el seu partit convertiria el tema de la llengua en el "cavall de batalla" durant aquesta legislatura».

«La llengua que els periodistes empren als informatius de la cadena pública de les Illes Balears "explicà Tous" ha de donar exemple de formalitat i de correcció. Per a això el registre estàndard és el més adequat, i és el que adoptà la comunitat científica d'arreu de la catalanística».

Margalida Tous també va fer saber que la Direcció General de Política Lingüística «en cap cas no anirà en contra de les variants dialectals del català en cadascuna de les Illes Balears i Pitiüses».«A la ràdio i a la televisió "especificà Tous" es registren nombroses situacions en què l'ús del mallorquí, el menorquí, l'eivissenc o el formenterer hi són adequades i correctes. Per exemple, en una tertúlia on intervenguin diferents convidats, seria ridícul que se'ls obligàs a parlar en estàndard. Aquí, la funció dels contertulians és donar una opinió espontània sobre un tema determinat i, per tant, l'ús de dialectalismes hi està bé. Una cosa diferent és l'ús de la llengua que fa el conductor d'un programa, ja que ha de donar exemple de formalitat lingüística».Per tots aquests motius, Tous és del parer que el que realment cerca el PP amb les declaracions de Gornés és la crispació social. «L'objectiu d'aquest Govern és que cada un dels habitants de les Balears aprengui la llengua de la terra», conclogué Tous.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris