nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
12°

Carod: «Defens el dret a la llibertat d'expressió perquè la gent pugui cremar les fotos que cregui oportú»

«A ningú no li agrada que li canviïn el nom», diu el vicepresident del Govern català i cap d'Esquerra

El vicepresident del Govern català, Josep Lluís Carod-Rovira, va ser ahir a Palma, on es reuní amb la presidenta del Consell, Francina Armengol, signà un conveni de col·laboració amb l'Obra Cultural i pronuncià una conferència davant empresaris. Avui es reunirà amb el president Antich per negociar el retorn del Govern balear a l'Institut Ramon Llull.

"Ha quedat clar que no li agrada que li diguin José Luis.
"Ha quedat clar que a ningú no li agrada que li canviïn el nom.

"No creu que anar a Madrid només serveix perquè vós us reafirmeu en el que pensàveu abans i ells també es reafirmin?
"En absolut. Serveix perquè una part important de la societat espanyola pugui sentir sense filtres ni manipulacions el que pensa una part important de la societat catalana.

"Al rei Joan Carles li catalanitzem el nom.
"És habitual arreu del món amb reis i papes, probablement perquè son figures destinades a ocupar llocs destacats als museus.

"Parlant del rei. Creu desafortunada la frase del president d'Esquerra-Illes, Joan Lladó, que va parlar d'encendre una espelma amb la foto del rei?
"Personalment no som partidari de cremar fotos de ningú. Però em sorprèn que quan es cremen fotos del cap de l'Estat espanyol actua la Justícia, i quan es cremen les del president del Govern basc i les del vicepresident del Govern de Catalunya, no passa res. Aquí falla alguna cosa. Estic en contra de la crema de fotografies. Encara més, jo defens el dret a la llibertat d'expressió perquè la gent pugui cremar les fotografies i les banderes que estimi oportú. Als Estats Units cremar la bandera dels Estats Units no és delicte. Em consta que la Fiscalia a les Balears no ha trobat que fos delicte les declaracions a què al·ludeix.

"El seu partit a Balears ha rebut una oferta per fer una coalició nacionalista a les generals. Se sentiria més còmode amb nacionalistes o amb progressistes amb lligams estatals?
"(riu) Jo em sentiria còmode amb una opció que fes política en clau nacional i amb una visió progressista de la societat. Voldria que, sigui quina sigui la fórmula, allò que l'Entesa representa estigués en la mateixa candidatura que Esquerra.

"El Pacte ja ha evidenciat discrepàncies entre els socis. Des de fora com es veu?
"De la mateixa manera que a Catalunya, el poble ha donat la segona oportunitat al Pacte perquè no es repeteixin els errors del passat. Per això cal tenir mentalitat de govern de coalició. El repte que tenim a Catalunya i a Balears és que siguem capaços de mantenir la confiança de la societat fent una política útil i atractiva. I això vol dir gens de renou, problemes ni discrepàncies innecessàries.

"El Bloc havia de sortir del Govern per Son Espases?
"És naïf pensar que al primer problema ja has d'anar-te'n. El Govern és tant del Bloc com del PSOE. Ni a Balears ni a Catalunya hi ha Govern socialista, hi ha presidents socialistes, però cap dels dos ho seria en solitari. El que cal fer és resoldre els problemes dins el Govern.

"Perquè millorin les relacions entre Balears i Catalunya cal que no governi el PP?
"Cal que la gent les vegi necessàries i útils. Això va molt més enllà de la llengua i de la cultura. No té sentit que dos territoris que comparteixen els elements essencials de la vida col·lectiva sovint es tractin com a estrangers entre ells. És frustrant que hagi passat un segle i mig de la Renaixença i no haguem superat l'etapa fraternal de «catalans i mallorquins com més cosins més endins». Ara vé el moment de veure que hi ha problemes, però també projectes que per separat no resoldrem ni aconseguirem mai. I, en canvi, junts hi podem arribar.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris