muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

L'esbós de la llei urgent del Pacte inclou desclassificacions com la de Cala Blanca

UM rebutja fer un llistat d'urbanitzacions i just derogaria els canvis urbanístics de Matas

87260

El socialista Diéguez i el president Antich conversen amb Barceló, del Bloc, i el conseller Vicens en una imatge d'arxiu.

L'esborrany del projecte de llei de mesures urgents en matèria territorial, que elabora el Govern del Pacte, inclou un llistat de desclassificacions d'urbanitzables. Entre aquestes destaca la de Cala Blanca, al terme d'Andratx, on s'ha projectat la construcció d'un hotel i d'habitatges, que totes les forces polítiques han aprovat aturar en diverses ocasions. L'esboç s'ha elaborat des de la Conselleria de Mobilitat i Ordenació del Territori, controlada pel Bloc, i seria ben vista pel PSIB, però ja ha aixecat els recels d'UM, l'altre soci del Pacte, que no veu amb bons ulls que aquesta llei urgent inclogui un llistat de desclassificacions.

De fet, UM ja ha fet arribar als seus socis que la futura norma s'hauria de cenyir bàsicament en la derogació de les modificacions en la legislació territorial i urbanística que portà a terme el Govern Matas a través de les diverses lleis d'acompanyament dels pressuposts.Passi el que passi, aquest projecte duu camí d'obrir una nova escletxa dins el Pacte. Mentre el Bloc considera prioritària aquesta llei, sobretot per recuperar la «credibilitat en matèria territorial» que, segons ells, ha perdut el Govern amb Son Espases; UM la pretén acotar per evitar mesures territorials brusques que, segons ells, podrien provocar inseguretat jurídica.

A més de les desclassificacions i altres mesures per contenir el creixement urbanístic, l'esborrany que meneja la Conselleria de Mobilitat i Ordenació del Territori preveu la reforma de la Llei de camps de golf i de la Llei de ports, ambdues contemplades en l'acord de govern.Amb la primera es preten impedir que es construeixin nous camps de golf que vagin acompanyats d'una oferta complementària en forma de creixement residencial i turístic. Amb la segona, s'evitaria que durant aquesta legislatura es construïssin nous ports esportius o es permetessin «macroampliacions» "en més del 30% de la seva superfície" dels ja existents.

Per altra banda, la norma territorial urgent serviria per tornar enrere les modificacions normatives aprovades per l'anterior govern, que es feren també a través de procediments urgents i que afectaren, en la major part dels casos a l'illa d'Eivissa.Així, es derogaria la modificació de la Llei del sòl rústic que reduia considerablement la superfície mínima exigida per urbanitzar el camp eivissenc. En aquesta mateixa illa es legalitzaren habitatges ubicats en zones costaneres i es permeté la construcció d'unifamiliars en les Àrees Naturals d'Especial Interés d'Eivissa i Formentera.

A través de les lleis d'acompanyament també es flexibilitzaren determinades declaracions d'interès general en sòl rústic i es legalitzaren determinats xibius ubicats al litoral. Al mateix temps, es reduí en un 90% la superfície dels parcs naturals de la Península de Llevant i de Cala d'Hort, a Eivissa.Totes aquestes qüestions hauran de ser negociades pels socis del Pacte, abans que arribi al Parlament l'anunciat projecte de llei de mesures urgents en matèria territorial.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris