nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

Només el 8% de les operacions amb sòl públic es destina a pisos protegits

Un informe de la Sindicatura adverteix els ajuntaments que hauria de ser la prioritat

Els ajuntaments de les Illes només destinen a la construcció d'habitatges protegits un 8% de les operacions amb sòl públic que obtenen a partir de les cessions gratuïtes i obligatòries regulades per la llei â"en forma de sòl o en doblersâ". Això passa quan hi ha el mandat constitucional perquè aquests beneficis sobre els aprofitaments urbanístics es destinin de forma prioritària a aquest objectiu.

En un infome fet públic enguany per la Sindicatura de Comptes de Balears i elaborat de forma coordinada amb el Tribunal de Comptes, s'adverteix els ajuntaments que la promoció de l'accés a l'habitatge ha de ser la «prioritat» i la «màxima prioritat» dels ingressos que obtenen amb la gestió del sòl.

El document â"informe sobre la gestió i control dels recursos del patrimoni municipal del sòl en l'exercici 2004â" es realitzà a partir dels set municipis de les Illes que experimentaren un major creixement de població en els darrers quatre anys: Palma, Marratxí, Eivissa, Llucmajor, Santa Eulària del Riu, Inca i Maó.

El resultat és que la destinació de recursos a la construcció de pisos oficials és, en aquests ajuntaments estudiats, la que té un menor percentatge tant per nombre d'operacions (l'esmentat 8%) com per l'import que signifiquen (1'8 milions d'euros). Per contra, la majoria d'aquests ingressos (un 64% de les operacions amb 8'6 milions d'euros) es destinen a la conservació, gestió o ampliació del sòl de titularitat municipal a través de vendes directes de solars mitjançant concursos o permutes amb terrenys afectats per expedients expropiatoris.

Finalment, un 28% (6'4 milions) de les operacions estudiades per la Sindicatura de Balears i el Tribunal de Comptes s'assignà a altres finalitats d'interès social amb la cessió de solars, en la majoria dels casos, a altres administracions per a la construcció de serveis públics com puguin ser escoles o centres de salut.

Per altra banda, el resultat de l'informe detalla que l'increment de sòl públic en els ajuntaments estudiats procedeix de forma principal de les expropicions (un 44'9% de l'import total), seguida de la compra directa, amb un 27%, mentre que la cessió de l'aprofitament urbanístic només representa un 16% del total. D'aquí es desprèn que en la majoria d'operacions els ajuntaments reben una compensació econòmica que després no es trasllada a la seva finalitat per facilitar sòl públic.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris