muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
14°

«La Romània conflictiva» analitzarà la situació de llengües minoritàries

Jaume Corbera és el coordinador d'aquest curs organitzat per la UIB

Un curs organitzat per la Universitat de les Illes Balears, La Romània conflictiva II, analitzarà la situació de diferents llengües romàniques que, igual que el català, pateixen situacions de conflicte a causa de la diglòssia o la substitució lingüística.

Les sessions que començaran dia 23 d'octubre donaran a conèixer l'extensió territorial, el nombre de parlants i la situació social de llengües europees com són el cors, el sard, el friülià o el retoromànic. Per això es desplaçaran a Palma diferents especialistes en cadascuna de les llengües.

«La finalitat d'aquest curs és donar a conèixer l'existència d'una Romània europea en què la llengua autòctona es troba socialment en conflicte per diversos motius, com són la marginació social o la persecució política», segons informà el doctor Jaume Corbera, que és el coordinador del curs.Un altre dels objectius és comprovar com de semblants són aquestes llengües al català. «Tots aquests parlars no només s'assemblen a la nostra llengua des del punt de vista lingüístic, sinó també per la situació social que els envolta», assegurà Corbera.

Les dotze sessions de què constarà La Romània conflictiva II donen continuïtat al curs que s'inicià l'any acadèmic anterior, quan hi participaren especialistes d'altres llengües romàniques com l'occità o l'astur.«Aquest curs â"va explicar Corberaâ" ens servirà per conèixer quina és la situació legal i quin tractament reben per part dels estats aquestes llengües, que és molt desigual. El retoromànic, per exemple, gaudeix de la màxima protecció per part de Suïssa. L'Estat italià, en canvi, no prohibeix l'ús públic del sard o del català, però tampoc no en fa cap tipus de promoció».

El termini per matricular-se al curs acaba dia 23 mateix. Totes les sessions són gratuïtes, excepte per a aquells alumnes universitaris que estiguin interessats a obtenir crèdits de lliure configuració.L'organització del curs aportarà a l'alumnat documentació necessària, com són plànols o retalls de diaris en les esmentades llengües (en els casos que hi hagi premsa escrita en aquests parlars), per poder oferir un millor coneixemnt d'aquestes realitats lingüístiques.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris