lluvia ligera
  • Màx: 12°
  • Mín: 10°
12°

Els treballadors de la llar es podrien triplicar amb l'aplicació d'una nova llei

CCOO valora de forma positiva la normativa que millora els drets d'aquests empleats

83238

Aquesta és una de les feines més demanades entre les dones immigrants com a porta d'entrada al mercat laboral.

El nombre de treballadors de la llar afiliats a la Seguretat Social a Balears supera les 8.500 persones, però aquesta és una xifra que es podria triplicar amb l'entrada en vigor de la llei que elabora el Govern central, i que suposaria l'obligació de realitzar un contracte fix per a aquestes empleades, llevat dels casos en què es justifiqui la seva temporalitat, segons estimen fonts de CCOO.

Des del sindicat "un dels que participen en les negociacions" el responsable de Treball a les Balears, Rafel Borràs, considera aquesta iniciativa «molt positiva», a més d'una manera de fer aflorar part de l'economia submergida i de donar una cobertura més gran a aquelles persones que es dediquen a les feines domèstiques. Borràs recorda que aquests treballadors no tenen la mateixa regulació de les condicions laborals que la resta d'afiliats. Amb aquesta llei es pretén equiparar-los en aspectes com la classe de contracte. Tot i així, sembla que hi haurà condicions que no es tancaran amb aquesta normativa, com és el cobrament de l'atur.

D'altra banda, sembla que el projecte d'aquesta llei llevarà la clàusula que permetia pagar una part del sou amb retribucions en espècie, és a dir, per mitjà de la manuntenció o d'allotjament. «Atès el tipus de vida d'una part de la població, la plena integració de la dona en el mercat laboral i la major esperança de vida, aquesta feina s'introdueix cada vegada més en la societat moderna, i realitzen sobretot tasques de neteja i de tenir cura de gent gran», indica Borràs.

Un aspecte, aquest darrer, que amb l'aplicació de la Llei de dependència potenciarà l'aparició de nous llocs de feina i, en aquest sentit, es feia necessària una regulació dels drets d'aquests treballadors, ja que també solen tenir uns condicionaments especials.

Per altra banda, des de la Secretaria de la Dona de Comissions assenyalen que la majoria de treballadors d'aquest sector són dones i immigrants, cosa que encara les fa més vulnerables a patir condicions laborals abusives. «És important que entri en vigor una regulació que els doni els mateixos drets de baixa per malaltia o en el cas d'accident laboral», assenyalen fonts del sindicat. Aquests drets són alguns respecte dels quals també es negocia per introduir-hi millores.

Dos de cada tres empleats domèstics afiliats a la Seguretat Social són efectivament d'origen immigrant i extracomunitaris, segons dades corresponents a enguany.

Amb la regularització efectuada pel Govern central ara fa dos anys, molts d'aquests treballadors sortiren a llum, en vista de la necessitat de tenir un contracte per poder accedir a aquest procés.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris