algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 12°
15°

«Els constructors estam cansats de ser els dolents de la pel·lícula»

Sebastià Pastor presideix l'Associació de Constructors de Balears

FRANCESC GOST. Santa Margalida.
Sebastià Pastor pertany a la segona generació d'una família de constructors molt coneguda a la Vila, a més de presidir l'Associació de Constructors de les Illes Balears. Encara que es mostra reticent a parlar, per ara, de crisi, reconeix que el sector viu un moment delicat que exigeix un posicionament clar del Govern, precisament ara que l'atur en la construcció ha crescut per tercer mes consecutiu.

"Podem parlar o no de crisi en el sector de la construcció?
"Els constructors encara no hem utilitzat aquesta paraula, i per això ens ha sorprès un poc que el mateix president Antich l'hagi usada fa poc, en referir-se a la situació actual del nostre sector a les Illes. És cert que hi ha un alentiment de l'activitat constructora, però les dades de què disposam sobre projectes visats i sobre obra licitada "almanco per al primer semestre de 2007" són clarament positives, no indiquen cap crisi. En canvi, sí que consideram necessari que el Govern es defineixi per establir quines seran les seves polítiques en matèria d'inversió, obra pública, habitatge protegit..., ja que ara per ara tots aquests temes es troben dins una certa indefinició, que no contribueix a crear un clima de confiança entre els empresaris.

"Les empreses del sector comencen a demostrar símptomes de debilitat?
"És un fet que falta liquiditat en el mercat immobiliari: els bancs han tancat el finançament i a les promotores els costa afrontar els seus compromisos i pagar els seus creditors. El que ha passat fa poc amb una empresa de sa Pobla "amb serioses dificultats financeres" probablement es repetirà, i les empreses sense unes bases sòlides en seran els primers afectats. Hem d'entendre que els cicles econòmics són inevitables i que també serveixen per «sanejar» el sector, des del moment que aguanten el cop les empreses que tenen més capacitat per afrontar les dificultats, mentres que les altres acaben per desaparèixer.

"No els cansa, als constructors, que els vegin sempre com els dolents de la pel·lícula?
"Estam cansats d'explicar que els constructors només actuam quan ho permeten les condicions que abans han establert els polítics i els promotors mateixos. Els polítics, perquè són ells qui defineixen on es pot construir i en quines condicions "per mitjà de les diferents eines d'ordenament urbanístic"; i els promotors, perquè poden delimitar com han de ser les noves construccions. Però a pesar de tot això, al final qui s'endú les crítiques som nosaltres, quan la gent veu fer feina l'excavadora, la grua o la formiguonera, encara que sigui amb tots els permisos legals. És una situació contra la qual pareix que no podem fer res.

"La rehabilitació és el futur per al sector, sense necessitat de consumir territori?
"És un tema interessant, però també complicat. En primer lloc, s'ha de comptar amb la voluntat dels propietaris de les cases a rehabilitar. Què feim si no hi estan disposats? Se'ls hi obliga o se'ls incentiva mitjançant ajudes econòmiques? Són molts els interrogants i, sobretot, no disposam d'un marc normatiu que aclareixi tots aquests dubtes, encara que per al nostre sector, hi insistesc, és una alternativa interessant.

"El debat sobre el creixement a Mallorca és un peix que es mossega la coa?
"Ho és, perquè o bé aturam el flux migratori que fa créixer la població "en el cas que això sigui possible" o bé hem de continuar construint no tan sols habitatges, sinó també equipaments sanitaris i educatius per als residents nous. I si aturam el creixement i, per exemple, dels 65.000 treballadors del sector de la construcció una tercera part van a l'atur, què feim? Està disposada, la societat mallorquina, a renunciar als seus nivells actuals de benestar, vinculats en gran part al creixement?

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris