algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Solbes reconeix a instàncies de Sampol el mal finançament històric de Balears

El vicepresident afirma que cal revisar el sistema per millorar la situació de les Illes

69448

El vicepresident Solbes saluda el senador Sampol en presència de l'expresident valencià, el socialista Joan Lerma.

El vicepresident segon i ministre d'Economia, Pedro Solbes, reconegué ahir el mal finançament estatal que històricament han patit les Illes Balears i defensà la necessitat de revisar el sistema de finançament. El responsable econòmic del Govern central féu aquest reconeixement al Senat responent a una pregunta del senador autonòmic Pere Sampol, del Bloc.Sampol havia demanat a Solbes que expliqués les «raons objectives» per les que Balears han estat sempre la comunitat autònoma amb menor finançament autonòmic i inversió estatal per habitant.

El vicepresident reconegué que és «cert» i «històric» que el finançament per càpita de Balears és menor que el d'altres. Però admeté que no és cap «novetat» perquè s'arrossega des dels inicis del procés autonòmic com a conseqüència d'una mala dotació de les competències.«És cert, també, que en les consegüents modificacions del sistema de finançament aquests elements no s'han corregit finalment. I és aquesta la raó per la qual nosaltres hem plantejat en moltes ocasions la necessitat de revisar-lo», afegí el responsable econòmic.

Amb tot, advertí que no només s'ha de tenir en compte la població a l'hora de comparar el finançament entre comunitats, sinó també altres factors com la insularitat, la superfície, la població de més de 65 anys o les competències assumides.Pel que fa a les inversions, Solbes recordà que els pressuposts de l'Estat destinaran 270'73 milions d'euros a Balears i 30 més via convenis i recalcà que les Illes són la segona comunitat on més creixerà la inversió de l'Estat darrere el País Valencià.

El senador Sampol li va retreure que la inversió per càpita de Balears per a l'any vinent sigui de 263 euros, davant els 540 euros de la mitjana espanyola. El nacionalista advertí que Balears, tenint competències en carreteres i tren, té pitjor finançament que altres i això la du a ser la que té més mals serveis públics.

Sampol afirmà que les Illes fan la major aportació a les arques de l'Estat, amb un 17% del seu PIB, tenen salaris un 12% inferiors a la mitjana, tenen un 17% de la població pobra i el preu de l'habitatge és un 37% més car. «El tòpic que tenim de ser rics ens surt molt car», afirmà Sampol, qui instà Solbes a millorar una situació «injusta». «No demanam privilegis. Demanam igualtat», sentencià. Després del ple li reclamà que ajudi el Govern d'Antich a desenvolupar els projectes i esborrar l'«herència enverinada» del Govern Matas.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris