muy nuboso
  • Màx: 14°
  • Mín:
11°

El Govern revela ara que canviar de lloc l'hospital costava fins a 150 milions més

Un informe d'Advocacia que augurava forts riscs jurídics acabà de convèncer Antich

91020

El president Antich contestà, amb gest seriós, la pregunta sobre Son Espases de la popular Rosa Estaràs.

J. TORRES.

Quatre dies després que el president Francesc Antich decidís mantenir la ubicació de l'hospital a Son Espases, el Govern va fer públic ahir que els emplaçaments alternatius haurien suposat una despesa adicional d'entre 80 i 150 milions d'euros. A més d'un retard considerable en l'execució de les obres, que no haurien acabat fins d'aquí a set anys.Així ho revelà al Parlament el conseller de Salut, Vicenç Thomàs, per contestar una pregunta del seu propi grup, el socialista. Segons els comptes de l'Executiu, el canvi d'ubicació implicava indemnitzar els adjudicataris per la recissió del contracte "només l'obra feta suma 24 milions d'euros" comprar el nou solar "algun dels que es miraren costava devers 50 milions" i restituir Son Espases "set milions més. En total, entre 80 i 150 milions que, ahir, el Govern comparà amb els 50 milions que costà l'hospital d'Inca, amb els cinc que costa un centre de salut o amb els tres que sol valer una escola.

Thomàs reconegué que la qüestió econòmica i la temporal pesaren a l'hora de mantenir l'emplaçament triat pel PP, però també les raons jurídiques tingueren molt a veure amb la decisió presa.De fet, segons s'ha pogut saber, fou un informe de l'Advocacia de la Comunitat presentat en el mateix Consell de Govern de divendres, el que acabà de convèncer Antich per l'opció de Son Espases, quan el mateix president havia valorat seriosament l'opció de Son Pons.

Segons aquest informe, la possibilitat de canviar d'ubicació sense fer un nou concurs d'adjudicació plantejava massa dubtes jurídics, perquè calia una causa major sobrevinguda i no era clar que servís el mateix concurs per a un solar diferent de l'inicial. Tornar a començar el procés no tan sols retardava els terminis, sinó que incrementava els costs. Amb tot, fins i tot s'hauria plantejat en el Consell de Govern la possibilitat de repartir el pagament d'indemnitzacions entre totes les conselleries, però les d'UM i alguna altra s'hi haurien oposat. Finalment, es descartà aquesta opció i s'optà per mantenir Son Espases sense prendre cap acord de Govern.

El president Antich volgué deixar clar ahir que el seu Executiu no és com el del PP, que retardà anys les obres de l'hospital. «El cor dol als qui en tenim», assegurà dirigint-se a la portaveu del PP, Rosa Estaràs, que li retragué que hagués «caigut en la trampa de la seva incoherència». Segons la popular, aquests dos mesos han fet visualitzar un Govern «sense confiança, sense lleialtat i sense credibilitat, però amb tots asseguts». Abans, la popular Aina Castillo criticà la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, pel fet de mantenir-se en el càrrec quan, en privat, s'havia mostrat partidària de dimitir. «A vostès no els fa mal el cor sinó la panxa, per les paraules que s'han menjat». Santiago li retragué que el PP no hagués mantingut la promesa de donar suport al Govern si optava per Son Espases.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris