muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
12°

Antich: «Un Govern format just pel PSIB i UM no seria més fàcil de gestionar que l'actual»

El president afirma que «la majoria sabíem que anar a Son Dureta era difícil, sinó ho haguéssim posat al Pacte»

Quan encara no s'han consumits els cent primers dies de Govern, aquest ja ha superat la primera crisi no sense cert desgast. El president, Francesc Antich, fa un balanç de la que ha estat fins a ara la gran qüestió dels tres primers mesos de gestió: la ubicació de l'hospital. Antich manté que el Pacte és més que l'hospital i adverteix que un Govern sense el Bloc seria més complicat de gestionar que l'actual.

"Us ha passat el mal de cor?
"No perquè això no fuig així com així. Era una decisió que tots sabíem que era difícil. Ara, una vegada presa, el que hem de fer és dur-la a terme amb el més gran respecte cap a la zona de la Real i el més aviat possible perquè la nostra gent tingui aquest nou servei que tant necessita.

"Dos mesos per acabar mantenint la ubicació de l'hospital que trià el PP i amb els mateixos arguments.
"No. Dos mesos per estudiar altres possibilitats i amb molta profunditat. No és la mateixa argumentació. El PP es va trobar amb un projecte fet, que hagués pogut executar a Son Dureta, però va rompre el consens i va canviar la ubicació. Nosaltres ens vàrem trobar un projecte fet, adjudicat i amb les obres començades. Fugir suposava retardar set anys la construcció de l'hospital i pagar fortes indemnitzacions que necessitam per fer escoletes i habitatges i per fer polítiques socials, a més de moltes dificultats jurídiques. Hem fet aquest sacrifici perquè hi havia una situació que era molt difícil de vàncer. Si s'hagués pogut guanyar, jo som el primer que l'hagués encaminat a un altre lloc. Al final, atenent a l'acord, hem decidit des del punt de vista que més defensava l'interès general i hem actuat per millorar l'entorn de la Real.

"El president surt reforçat i el Govern debilitat.
"En aquesta decisió tots hem fet molts sacrificis. A ningú se li escapa que la voluntat de totes les forces polítiques, i sobretot d'algunes més que d'altres, era la de trobar una altra sortida que no fos la de Son Espases. Ara bé, sempre vaig dir que s'havia de fer des del sentit comú. No m'he mogut per motius polítics o de partit, he pensat en allò que era millor per a la generalitat dels ciutadans. Ni jo em sent més reforçat ni cap partit del Pacte s'hi ha de sentir. El pacte és l'hospital, però també les escoletes o el tren. El Pacte són un caramull d'actuacions que empenyen un projecte diferent al del PP.

"Què es pot fer en matèria territorial per compensar aquesta pèrdua de credibilitat que ha pogut ocasionar la decisió de Son Espases?
"En aquests cent dies ja s'han fet actuacions. El Consell ha aturat el golf de Son Real, el Govern ha actuat al ParcBit... S'ha d'aplicar el Pacte. Jo don molta importància als símbols però n'hi don més al fet que impulsem una dinàmica que no faci necessari que ens haguem d'enfrontar als símbols. Aquí és on té molta feina aquest Govern. El que volem encetar no és un projecte a curt termini, és a mig i llarg termini, però si no s'empeny dia a dia no funciona. Ningú, ni el Bloc ni ningú, espera un canvi de cromos. Ningú ho ha plantejat. Seria il·lògic.

"Si poguéssiu tornar enrere que no diria del que va dir en campanya?
"En relació a Son Espases, vaig ser un dels qui proposà sobre el Pacte de Govern la fórmula que redactarem perquè sabia que una vegada adjudicades les obres això era molt dificultós. La gran generalitat de forces polítiques sabia que era difícil perquè sinó al programa de govern haguéssim dit 'anam a Son Dureta'. No ho vàrem posar. No figura ni al programa electoral ni al Pacte, perquè tots coneixíem la dificultat. I el dia del discurs d'investidura vaig dir que la meva voluntat era anar a Son Dureta, però s'havia de fer des del sentit comú perquè un pic adjudicat tot és més difícil. Alguns ens adonàrem que en el moment que s'adjudicaren les obres, les coses canviaren de manera important.

"S'ha pogut veure un Eberhard Grosske proposant solars i un Biel Barceló o un Pere Sampol qüestionant actuacions del Govern.
"Si però que en un moment donat hi pugui haver disparitat d'opinions sobre una qüestió no pot fer que això espenyi el treball conjunt d'un Govern.

"Veis positiva la implicació de la presidenta del Consell i companya de partit, Francina Armengol?
"El nostre partit és molt plural i està avesat que hi hagi debat. No som un partit de copets a l'esquena ni vull que ho sigui. Francina s'havia d'implicar perquè ha estat molt implicada aquests quatre anys i, per tant, ha aportat possibilitats que s'han estudiat. I una vegada estudiades, Francina forma part del Partit Socialista i està a les verdes i a les madures. Jo no puc fer resmés que agrair-li la feina feta.

"Si Armengol no hagués estat tan implicada els darrers quatre anys tot hauria estat més fàcil?
"No. Hi ha hagut molta gent implicada i hi ha hagut moments àlgids on la lluita contra Son Espases, igual que el cas d'Andratx, les Fonatnelles, Son Real o les autopistes d'Eivissa han provocat un debat. Perquè el debat no ha estat només Son Espases sinó un conjunt d'actuacions del PP.

"Alguns han vist l'actuació d'Armengol com una pugna interna. Vós també?
"No. De cap de les maneres. Fa molt de temps que feim feina junts i sempre ens hem dit el que ens havíem de dir. Cap dels dos som de pegar copets a l'esquena sinó de discutir les realitats.

"No temeu que la decisió de Son Espases tingui efectes a les eleccions generals?
"Si el que em volen dir és que hi pot haver una part de la ciutadania afectada per aquesta qüestió, estic convençut que és així. Però el que deman és temps perquè aquesta gent pugui valorar la dificultat de prendre la decisió de Son Espases i pugui veure que aquest Govern implica moltes més actuacions i diferents a les del PP.

"S'espera alguna dimissió?
"No.

"Us heu plantejat presentar una moció de confiança?
"No.

"Us provoca incertesa que Maria Antònia Munar deixi de ser la presidenta d'UM?
"Sabia des de feia temps la seva idea. No em crea incertesa perquè continuarà estant en política i, a més, el que em tranquil·litza és que tothom a UM estava per un pacte amb l'esquerra. UM està fent feina amb molta tranquil·litat dins el Govern i no veig possibilitats que aquest tipus de situacions pugui crear problemes.

"Estau més còmode amb UM que amb el Bloc?
"Estic còmode amb tots dos, ara entenc que en aquesta situació concreta "Son Espases" el que tenia més dificultats era el Bloc. Jo estic molt còmode amb la feina de la consellera de Benestar Social, del de Mobilitat i de la de Comerç i agraesc que, a pesar d'aquesta dificultat, no s'hagin aturat de fer feina.

"I amb Biel Barceló i Pere Sampol també?
"Sí. També. Barceló és el secretari general i dóna suport a la feina del grup parlamentari i hi ha una certa comoditat. Sampol ha de fer la feina que li correspon, que és la de fer de senador d'una majoria que li ha donat suport en defensa de la Comunitat.

"En algun moment heu pensat que tot seria més fàcil amb un govern format només per PSIB i UM?
"No. No seria més fàcil. El Govern és més fàcil com està pactat ara mateix i és més fàcil per tots. També per qui, en un cas hipotètic, se n'anàs perquè estar a defora crea una situació de molta dificultat. Això ja ho hem viscut en altres moments. Ho vàrem viure al Consell quan EU estava a fora. La bona situació és l'actual, on tothom participa del Govern.

"El Govern està molt ocupat revisant la gestió del PP, creieu que pot calar que aquest Govern només atura, estudia i revisa?
"El Govern ha ocupat una part important a intentar aclarir la mala herència deixada pel PP perquè és importantíssim per poder tirar endavant el nostre projecte. Si no sabem el deute del Palma Arena no podem planificar o si no sabem si el Metro es tornarà a inundar no sabem si podrem donar un bon servei. Però no és que el Govern només estigui fent això perquè en els tres mesos hem arribat a un acord d'inversions amb Madrid, s'ha firmat un conveni de carreteres amb els Consells, hem arreglat el problema de les residències...

"El PP ha criticat l'acord d'inversions amb Madrid.
"Una cosa són les paraules i l'altra els fets. Conveni de Carreteres: firmat, 560 milions d'euros. Residències: cobrats els deutes. Aplicació de l'Estatut: 2.800 milions d'euros. L'anterior legislatura hi havia paraules i ara duim doblers, que és el que necessitam. Els 2.800 milions d'inversions en set anys és una primera fase important perquè és més d'un 80% més del que havíem rebut els darrers set anys. Quina és la segona? acordar amb l'Estat la modificació de la Llei de règim especial per tenir un finançament per sempre. La tercera gran pota és que la Conselleria d'Hisenda ja prepara la seva proposta per modificar el sistema de finançament general, que és on hi ha la mare de totes les batalles.

"En quina direcció s'ha de modificar el sistema?
"Donant més importància a la població que per a Balears és important per la forta presència de població flotant. També hem de posar sobre la taula que tenim competències com la d'Educació, que no tenim ben finançades.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris