algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
15°

Els empresaris insisteixen al Govern perquè elimini l'impost del patrimoni

L'any passat es recaptaren per aquest concepte 41'52 milions d'euros a les Balears

63702

L'impost grava el patrimoni dels contribuents, sempre que sigui superior a 182.182'18 euros, però n'exclou l'habitatge habitual.

«L'eliminació de l'impost sobre el patrimoni és una petició permanent de l'empresariat de les Illes, i sempre que en tinguem ocasió ho manifestarem al Govern». Així ho ha anunciat el president de la Caeb (Confederació d'Associacions Empresarials de les Balears), Josep Oliver, que considera que és un tribut «especialment costós» pel que fa a les inversions que realitzen les companyies.

Gràcies a aquest impost, de caràcter estatal però la gestió del qual està cedida a les comunitats autònomes, es recaptaren l'any 2006 41'52 milions d'euros a les Balears, segons fonts de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació.

Aquest tribut l'han de liquidar totes aquelles persones amb béns valorats, en el seu conjunt, en més de 182.182'18 euros (excloent-ne l'habitatge on es resideix de manera habitual). La mitjana estatal del que se'n pagà en les declaracions de 2006 era de gairebé 1.400 euros per contribuent, encara que depèn de la regió.

Amb el canvi de legislatura i havent aconseguit la pràctica eliminació de l'impost de successions i donacions, Oliver ja assenyalà que l'objectiu de l'empresariat seria treballar ara en la mateix línia per centrar-se en el de patrimoni.

Evolució

La discussió sobre l'eliminació d'aquest impost és general a l'Estat. Tot i que el ministre d'Economia, Pedro Solbes, es manifestà contrari a fer-lo desaparèixer, no descartà negociacions perquè es pogués reformar i deixar-lo en un mínim. Tot i així, en els pressuposts de 2008 encara hi és inclòs i no presenta cap modificació en els tipus impositius.

Oliver és conscient de les limitacions que pot tenir el Govern presidit per Francesc Antich, però considera que, tractant-se d'un impost cedit, té un cert marge de maniobra per actuar-hi.

El president de la Caeb destaca que aquest impost només es manté a França i a Espanya, i que s'hauria d'homogeneïtzar amb Europa. A més, recorda que s'establí inicialment com a transitori, però que «s'ha convertit en permanent».

D'altra banda, el responsable de la Confederació empresarial balear qualifica aquest gravamen de «censal», «ja que qualsevol patrimoni, en la mesura que es crea, ja paga imposts».

«És una petició fonamental per als empresaris», va concloure Oliver.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris