muy nuboso
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
12°

Un «temporal de tempestes», segons els climatòlegs, provocà un dia de sant Francesc ple de calamitats

Agustí Jansà diu que el radar de cap Blanc, tanmateix, no hauria previst el mal temps que s'acostà d'una manera ràpida i imminent

Un sistema convectiu de mesoescala o, parlant clar i català, un «temporal de tempestes», segons el director del Centre Meteorològic, Agustí Jansà, fou el que provocà que a Mallorca es visqués un fatídic capvespre del dia de sant Francesc.

Aquest fenomen meteorològic, que per la seva intensitat es pot arribar a confondre amb un cap de fibló, és poc freqüent a les Balears.A la Mediterrània, enmig de la mar, al llarg de l'any es poden arribar a produir un gran nombre de temporals de tesmpestes. Ahir, però, la mala fortuna volgué que el clímax d'aquest fenomen tingués la ciutat de Palma com a epicentre de la catàstrofe.

El secretari d'Estat per a la Prevenció de la Contaminació i el Canvi Climàtic del Govern central, Arturo Gonzalo Aizpiri, es desplaçà ahir a Mallorca i, amb Jansà, donà a conèixer de quina manera Mallorca es veié afectada per les calamitats del temps.

Segons els entesos, el temporal de tempestes s'inicià, de manera molt feble, quan eren les 13.00 del migdia en un lloc proper a les costes de Múrcia. Les ventades el feren avançar en direcció oriental cap a les Pitiüses. El mal temps passà molt a prop de la part sud de Formentera, però no es veié afectada.Un hora més tard, la gran tempesta ja avançava cap a Mallorca. Quan fou enmig de la mar, a prop de la badia de Palma deixà caure més de 10.000 llamps.A les 17.00 hores la gran nuvolada fosca, anunciadora de calamitats, se situava davant les costes de Santa Ponça i atemoria tots quants la veien.

Mitja hora més tard, tot Palma era fosc. Una habitant d'Establiments, Margalida Mestre, explicà a aquest diari que les gallines del corral s'anaren a jeure pensant que era de nit.

Al cap de poc minuts, alguns carrers de la ciutat semblaven un torrent. Una bufada en un sol minut va arrabassar de rel una quarentena d'arbres del Passeig Mallorca. Aquells mateixos que féu sembrar l'exbatle Fageda durant els darrers temps del seu mandat quan dugué a terme la reforma d'aquesta via de Palma.

La foscor era tan intensa que, amb prou feines s'hi podia veure quinze metres enllà. Els fanals s'apagaren i els vianants que en aquells instants es trobaven pel carrer feren via a trobar recer. Els ciutadans impassibles miraven des de les finestres, amb el cor regirat, com la ventada arrossegava contenidors, girava cotxes, s'enduia el mobiliari urbà...Molt a prop de Son Espases, el vent aconseguí vinclar sis torres elèctriques que, segons Gesa, poden aguantar vents de fins a 130 km/h. Per això ahir Agustí Jansà reconegué que el Centre Meteorològic estudià la possibilitat que s'haguessin produït alguns caps de fibló en aquell redol del municipi.

Mitja hora després, la negror, ja debilitada, es desplaçava pel Raiguer en direcció nord cap a Alcúdia. A Marratxí, Sant Maria i Alaró hi deixà grans aiguats. D'aquí es desplaçà a Alcúdia i prosseguí cap a Ciutadella. Menorca aconseguí escapar-se de la desgràcia.A les nou de la nit, en un punt inconcret enfront de la costa gironina el temporal es desfeia. En total havien estat vuit hores de passar pena. Els palmesans se'n dugueren la pitjor part d'aquest temporal de tempestes.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris