lluvia ligera
  • Màx: 12°
  • Mín: 10°
12°

Antich s'imposa i farà l'hospital a Son Espases amb una part del Govern i del PSIB en contra

El projecte, que s'ha revisat perquè sigui menys impactant, es presentarà avui i les obres s'iniciaran aquest mes

L'hospital de referència es construirà a Son Espases. Finalment, el president del Govern, Francesc Antich, imposà la seva decisió. Una decisió que pren sense el suport de tot el seu executiu ni de tot el seu partit: els seus socis del Bloc hi estan en contra i els socialistes de Mallorca, encapçalats per Francina Armengol, també.

Passava mitja hora del migdia quan el president compareixia amb semblant seriós. El Consell de Govern s'havia allargat. Oficialment, per qüestions relacionades amb la tempesta. Oficiosament, perquè fins al darrer moment es va estar discutint sobre la ubicació del centre.

Finalment, el Consell de Govern no prengué cap acord. Tot i el compromís assolit mesos enrera per a que la decisió fos consensuada, Antich reconegué explícitament que es pren sense unanimitat perquè hi ha un soci, el Bloc, que no la comparteix. Ara serà l'Ibsalut qui, mitjançant una ordre, comunicarà a les empreses concessionàries que no s'allarga la suspensió cautelar de dos mesos decretada el 3 d'agost.

«Si haguessim pogut triar no haguessim triat Son Espases», afirmà el president, qui es considera «hereu d'un problema» que el PP hauria pogut solucionar. Ara, el president pren una decisió «pensant per damunt de tot en els ciutadans» i amb l'objectiu que «tenguin, tan prest com pugui, un millor servei sanitari».

Per això, explicà Antich, s'opta per mantenir l'emplaçament del PP, però modificant el projecte. El «nou Son Espases», que avui serà presentat públicament, s'allunyarà 416 metres del Monestir de La Real "ara estava a poc més de 200 metres" i que tendrà soterrada la zona de serveis. El pàrquing també quedarà ocult però cap servei mèdic serà soterrat. A més, es compraran dues finques veïnes per evitar l'especulació. Les obres, advertí el president, començaran segurament, aquest mes i acabaran tal i com estava previst, l'any 2010. El cap de l'executiu no destacà cap avantatge de l'emplaçament i, en canvi, si que reconegué que té problemes d'accessos. El Bloc no accepta el segon cinturó i, de moment, s'optarà per desdoblar el camí dels Reis.

Ara, l'única incògnita de Son Espases és la que afecta el patrimoni. El Consell manté la suspensió sobre la meitat de la finca a l'espera que les prospeccions arqueològiques determinin si s'ha de protegir o no l'espai. Ja es dóna per fet que l'heliport s'haurà de traslladar. El president anuncià que el Govern col·laborarà amb el Consell.

Antich no anuncià la decisió de Son Espases fins haver recalcat que havia «complert escrupulosament» el Pacte i fins haver explicat per què es descartaven les altres opcions. La reforma de Son Dureta es descarta perquè l'obra s'allargaria set anys i per la dificultat que implica actuar en un centre a ple rendiment i amb un 30% més de població que quan es va plantejar. El «cansament» del sector sanitari, la precarietat del servei i les indemnitzacions foren arguments emprats per justificar el No a Son Dureta.

Les terceres vies s'han estudiat «perquè ningú pugués dir que el Govern no ho ha mirat tot», reconegué Antich, qui digué que s'han descartat perque no es garantia la «pressa» necessària, comportaven «incerteses», requerien procediments ràpids que podrien llevar garanties als ciutadans i plantejaven dubtes jurídics que implicaven començar de nou. «No podíem fer el mateix que el PP», afirmà Antich. «Hem de vetlar per l'interès general», sentencià.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris