muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
14°

«Les conclusions de la teoria del furor uterino són incorrectes i no mostren cap evidència científica»

Gual, president del Col·legi de Metges de Balears

Joan Gual és el president del Col·legi Oficial de Metges de les Illes Balears, l'entitat que ha expedientat Arnau Company per haver fet públiques les històries clíniques i les intimitats sexuals dels seus antics pacients.

"La teoria del «furor uterino», té cap base científica?
"Cap ni una. Es tracta d'una teoria absurda formulada amb base a unes conclusions a què arriba un metge ja major. Els paràmetres que utilitza Arnau Company per dir si una dona és nimfòmana, és a dir, els morros prims i el fet de caminar amb els peus cap endins, no mostren cap evidència científica.

"Aquest tipus de teories no són més pròpies del segle XIX que de l'actualitat?
"No sé de quin període són pròpies. El que puc dir, però, és que ara estan completament desfasades. La comunitat mèdica i científica internacional ja fa molts d'anys que va rebutjar aquests tipus de teories. En cap cas unes determinades característiques físiques condicionen un comportament sexual concret, ja sigui de nimfomania, d'homosexualitat o del que sigui. Les conclusions de la teoria del «furor uterino» s'han d'agafar amb pinces. Només són observacions que aquest home ha anat fent al llarg de la seva vida, que en qualsevol cas no demostren res.

"El Col·legi ja ha obert un expedient a Company. No és vera?
"Sí. El secretari del Col·legi, tot d'una que tenguérem coneixement de la publicació del llibre Sanidad y sexualidad en los últimos 50 años del siglo XX, telefonà a Arnau Company per demanar-li explicacions. El que férem va ser revisar el seu número de col·legiat i assegurar-nos que realment era metge. Fa exactament seixanta anys que aquest home està col·legiat a Balears.Actualment es troba adscrit a la secció de metges jubilats. De totes maneres, vull dir una cosa. I és que és una llàstima que aquest error que a les velleses ha comès aquest metge embruti el seu currículum professional. Segurament, el metge Mena ha fet una gran tasca al llarg de la seva vida professional i molts de santjoaners n'estan contents.

"Què pensau que s'hauria de fer amb aquest llibre?
"El Col·legi Oficial de Metges té una Comissió de Deontologia que s'encarrega d'investigar aquests casos. La comissió ara ha d'aclarir si els casos que el metge Mena fa públics són reals o simplement són producte de la seva fantasia. Si es demostra que totes les històries clíniques i intimitats sexuals que hi conta són identificables amb persones reals, s'hauria de procedir a la retirada de la venda del llibre. El que no es pot comportar de cap manera és que un professional de la medicina vulneri el codi ètic.

"Si es confirma que els casos són reals i identificables, quines mesura emprendria el Col·legi?
"Si resulta que tot el que conta és veritat, el Col·legi podria arribar a posar alguna sanció econòmica a Arnau Company. El codi és molt estricte per a tots aquells professionals de la medicina que trenquen el secret professional i treuen a la llum pública casos de pacients que han tengut a la seva consulta.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris