nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

Rebombori al poble per la publicació de les memòries del «metge Mena»

Arnau Company treu a la llum pública les intimitats sexuals dels seus paisans

La publicació de Sanidad y sexualidad en los últimos 50 años del siglo XX, d'Arnau Company (Sant Joan, 1922), més conegut com el metge Mena, ha provocat un gran enrenou entre els veïns d'aquest poble del Pla.Aquest llibre, editat pel mateix autor, treu a la llum pública nombroses històries clíniques de caire sexual de veïnats del poble que ocorregueren entre la postguerra i la dècada dels anys vuitanta, període en què Company fou metge titular de Sant Joan.Després de centenars de visites mèdiques, Company arriba a la conclusió que unes determinades característiques físiques, en el cas de les dones, fa que siguin més propenses a la nimfomania, altrament dit «furor uterino», segons el mateix metge.

Per Company, els signes inequívocs que una dona pateix de nimfomania són «labios finos, con surco nasal labial imperceptible, pies valgos, andar cruzando las piernas, cosa que conlleva al meneo seductor del trasero».

El metge Mena, en aquest llibre, també es cuida de descriure el «quadre clínic» oposat, és a dir, el de la dona frígida. «Labios grusos, carnosos, con surco labial muy marcado cuya inflexión en el labio superior dibuja una línia con dos curvas convexas, [denota] una personalidad que puede abarcar desde la frigidez hasta la paranoia, con tintes de mujer mandona, astuta i arrogante», diu.

Tot i que els casos de nimfomania o de frigidesa centren el mostrari de Company, el metge també descriu altres comportaments sexuals com són la zoofília o la sodomia.

En els seus exemples, Arnau Company no cita el nom i llinatges de les pacients. Es limita a anomenar-les pel seu nom de pila. Així, es pot trobar Marga, una típica ninfómana; Ana, casada, con labios finos pero sueltos; Rosa, mujer de unos treinta años, casada, con una historia de amor libre desde los catorce, etc.

El metge Mena posa èmfasi en el fet que Sant Joan, en el temps que ell el descriu, era un poble petit. Al llarg del llibre repeteix unes quantes vegades que tan sols tenia dos mil habitants, la qual cosa feia que tots els santjoaners es coneguessin. Això mateix succeeix avui en dia, quan la població d'aquest municipi ha minvat i només arriba als 1.800 habitants.

Aquest llibre, que de moment es pot trobar a la papereria Ca na Blanc del mateix poble, a més de fer públiques les intimitats sexuals dels santjoaners, també constitueix un document històric "passat pel sedàs de l'autor" dels anys del primer franquisme i del nacionalcatolicisme.Company explica com «coincidimos tres hermanos de una misma familia en los puestos clave del pueblo». Durant els anys seixanta, el seu germà Francisco n'era el batle i el seu germà Miquel, el jutge de pau.

A més, aquest metge explica de manera autobiogràfica el seu pas per la Universitat de Barcelona, on fou alumne del doctor García Valdecasas (pare de Julia García Valdecasas, delegada del Govern central a Catalunya en temps d'Aznar) i el seu retorn al poble per exercir la professió, on «la gente me acogió con cariño ya fuera por ser el primer médico de familia no rica como por la novedad de un facultativo joven con antecedentes de estudioso».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris