nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
12°

Els tècnics alerten de l'alt risc de despreniments a edificis de Palma

Els inspectors demanen més informació i ajuts per a la rehabilitació

A Palma hi ha més d'un centenar d'habitatges amb expedients per runes i altres edificis amb una antiguitat superior a 25 anys amb problemes de mantenimient i de conservació, que presenten risc de despreniment d'elements de la façana i suposen un perill per a la ciutadania. Així n'alerten els tècnics de l'empresa Inspecció Tècnica d'Edificis de les Balears, una de les tres companyies especialitzades en la realització d'aquestes inspeccions obligatòries segons l'ordenança municipal de protecció d'edificis, que entrà en vigor ara fa tres anys.

Els tècnics d'ITE-Balears assenyalen que només en un 3'7 per cent dels edificis que es veuen afectats per la normativa municipal, s'ha relitzat la inspecció. Una circumstància que, segons creuen, és per manca d'implicació dels propietaris dels habitatges. En aquest sentit, afirmen que a la majoria dels blocs inspeccionats s'hi han detectat «patologies factiblement solucionables», i que amb el pas del temps requereixen una major quantia econòmica per a la seva reparació. Per altra banda, recorden que la responsabilitat en cas d'accidents pot recaure sobre la totalitat dels propietaris de l'edifici o sobre l'administrador.

Els tècnics troben que és necessari «conscienciar» la ciutadania i, per això, recomanen que l'Ajuntament de Palma faci arribar tota la informació necessària als ciutadans. A més, demanen a totes les administracions que s'hi impliquin, donant exemple amb els edificis que són de la seva propietat i creant ajudes directes per subvencionar les despeses derivades de les inspeccions. Així, assenyalen que un 30 per cent de les inspeccions no favorables corresponen a edificis els propietaris dels quals no tenen recursos per afrontar-ne les obres, cosa que provoca la venda dels immobles, la pèrdua de la propietat o el manteniment d'una situació que pot ser perillosa. En tercer lloc, parlen d'una mesura que ja es negocia a Madrid i que obligaria aquells que sol·liciten una hipoteca a presentar un informe favorable de la Inspecció Tècnica.

Per altra banda, Josep Vich, un dels arquitectes d'ITE-Balears explicà que Cort hauria de «quintuplicar» els seus efectius per a la inspecció, i que en cap cas no s'hauria de tornar a prorrogar el termini per realitzar-la "per als edificis de més de 100 anys acaba el proper 22 de desembre", perquè provoca un efecte «fugida» dels propietaris, que no veuen la necessitat de fer-les.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris