muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

El sector preveu que tanquin un 20% d'immobiliàries a Balears en poc temps

En menys de 8 anys, el nombre d'aquests establiments oberts a les Illes s'ha triplicat

60828

Les immobiliàries gestionades per estrangers han proliferat a les zones turístiques.

Prop de 1.100 oficines que es dediquen a la gestió immobiliària a Balears podrien tancar a curt termini, com a conseqüència de la davallada de vendes que està patint el sector. Aquestes són les estimacions del president del Col·legi d'API de les Illes, Josep Oliver, que destaca el fort creixement en el nombre d'aquests establiments que s'ha viscut a l'Arxipèlag en els darrers entre set i vuit anys. Així, en aquest període s'ha passat de no arribar a les 2.000 oficines a unes 5.500 que operen a tot Balears. Aquesta xifra contrasta amb el nombre d'Apis col·legiats a les Illes, 274, dels quals n'hi ha 206 exercint. Per Oliver, això demostra l'intrusisme que pateix el sector. «Durant anys, amb el boom de la construcció, molta gent va pensar que vendre pisos era molt fàcil. Ara sobreviuran els que realment estan formats i donen un servei de qualitat», afirma. Oliver creu que també hi haurà un èxode de professionals estrangers, que vingueren a les Illes en el moment de bonança del sector immobiliari. Un efecte que es notarà sobretot a les zones turístiques de Mallorca, com a Menorca i Pitiüses. La venda de segones residències és una de les que més es ressent en els darrers temps.

L'any 2000, el Partit Popular a través d'un decret va liberalitzar el sector dels gestors immobiliaris, aquells que fan de mitjancers en una compra venda. A partir d'aquell moment no calia cap titulació per exercir aquesta professió. 'objectiu era abaratir els preus del sector immobiliari. En aquest sentit, es volia afavorir la competència i que les tarifes de les intermediacions davallassin, segons explica Oliver. El fet és que la finalitat per la qual es canviar no va tenir l'efecte cercat i els preus de l'habitatge han registrat una corba ascendent durant anys. Ara el Govern central, a través del Ministeri d'Habitatge, ha eleborat un estatut regulador per aquests professionals, que està previst que s'aprovi en pocs mesos. Aquesta nova normativa els exigirà que hagin de tenir formació, una assegurança de responsabilitat civil, que respectin un codi ètic i una normativa que elaborarà l'Executiu amb la col·laboració amb els Col·legis Oficials d'Agents Immobiliaris.

En relació a la formació, Oliver assenyala que la majoria de col·legiats solen ser llicenciats en dret o econòmiques. «Són necessaris coneixements més enllà dels comercials per exercicir aquesta feina. Es dóna informació als clients sobre com realitzar l'escriptura de compra venda i sobre molts altres aspectes relacionats amb les tran saccions immobiliàries», afegeix. El fet és que sense que hagi esclatat la tan anomenada «bombolla immobiliària», el descens de vendes en el sector ja té els seus efectes, ara sobre les immobiliàries.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris