nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
10°

Antich: «Aquest pic hem de saber que en 4 anys no es canvia el món»

El pròxim president diu que «no hi haurà revenges» quan es produeixi el canvi

D'aquí a quatre dies serà investit president del Govern, quatre anys després de deixar-ne el càrrec, durant la major part dels quals semblava improbable que tornàs. Després de les eleccions, Francesc Antich va veure la llum i en un mes ha tancat les negociacions, amb més facilitats de les esperades.

"Què hauríeu pensat si el 26 de maig us diuen que sereu president amb els tres consells i l'Ajuntament de Palma en mans socialistes?
"Era molt díficil. Durant la campanya les enquestes ens deien que el PP podia perdre la majoria absoluta i estàvem esperançats. Ara bé, un canvi tan gros era molt difícil de preveure.

"Heu dit que sou president també en part pels errors que ha comès el PP. Els sabeu?
"Això passa sempre. Hi ha uns encerts del Partit Socialista que es veuen per la millora de la seva posició en totes les Illes, però el PP ha perdut la majoria absoluta al Parlament, al Consell d'Eivissa i a l'Ajuntament de Palma per unes polítiques que no eren encertades, com la desmesura en la gestió del territori, l'especulació o la manca d'impuls de determinades polítiques socials.

"La campanya tan dura dels populars contra UM us ha facilitat les coses?
"Durant la legislatura ja es veia que no hi havia tota la lleialtat necessària per governar junts, i la confrontació arribà a límits impensables durant la campanya. A parer meu, UM és un partit que en l'àmbit estratègic s'ha de trobar més còmode pactant amb el PSOE. Si a això hi afegeixes que era la segona vegada que pactant amb el PP aquest l'intentava llevar d'enmig, és clar que s'obrien possibilitats de poder pactar.

"Les negociacions per acordar el pacte han estat més fàcils amb UM que no amb el Bloc. Esperau el mateix durant la legislatura?
"Els dos partits es troben en situacions diferents. Nosaltres havíem de pactar primer amb UM, perquè és la força que en un moment donat pot pactar amb uns o amb altres. Al principi, fins i tot el Bloc ho va entendre així i va dir que era el PSOE qui havia de liderar les negociacions. Tots han fet un esforç molt gros segons les seves circumstàncies. Més val una petita discussió ara que haver de tenir-ne després.

"Els crits del PSM en la darrera fase de la negociació no el varen fer retrocedir a 1999?
"No, perquè parlam d'una situació que durà dos dies. En un cert moment es feren unes determinades declaracions i l'aigua no es perd mai tota pel mateix lloc quan hi ha unes negociacions. Es creà una situació d'una mica d'incertesa cap a l'exterior, però a dins es continuava expressant una voluntat d'arribar a un acord per part de tothom. Les negociacions de 1999 varen ser molt més llargues.

"Teméreu en cap moment per l'acord?
"No. Coneixia la voluntat de tothom per arribar a un acord, i sobretot una de molta grossa dels socialistes per conformar-lo.

"Us sorprengué que UM no us demanàs presidències?
"Crec que és un tema de maduresa democràtica per part de tots. Ara era molt díficil que la societat entengués que una força política es quedàs tota una institució, o que el partit amb menys vots presidís les institucions. Nosaltres ja ho havíem expressat molt clarament durant la campanya. No va ser cap sorpresa, encara que tampoc no ho vèiem fàcil.

"Quina serà la vostra primera mesura? Hi haurà retirada de tropes de l'Iraq?
"Més que en cap tema en concret, des del primer dia treballarem en les coses que consideram bàsiques. En qüestió de mesura en la gestió del territori, ja tenim un esborrany de llei del sòl que falta adaptar a l'estatal. Habitatge, transport públic i educació són qüestions de primer ordre. No es tracta tant d'un tema simbòlic com de treballar, des del primer dia, en el que ens hem marcat com a prioritats.

"Què hi té, al cap, el futur president sobre què s'ha de fer amb Son Espases?
"Posar-hi seny i sentit comú. Continuu pensant que suposa un impacte brutal, amb una despesa molt més gran que la que hauria suposat construir-lo a Son Dureta, que crec que és el lloc oportú. Ara bé, s'han firmat una sèrie de contractes i s'ha d'analitzar de manera immediata la situació per prendre una decisió.

"Amb un Govern a Madrid que no sigui socialista, es pot dur endavant gran part del pacte signat?
"És molt més difícil. L'experiència de la legislatura anterior en què governàrem, ens diu que és gairebé impossible. Vàrem tenir molta confrontació i poca col·laboració. Això no hauria de passar, i per tant no vull dir que es repeteixi.

"Tornant al 1999, quins són els errors que teniu clar que no s'han de repetir?
"Ja hem començat a deixar-ho clar. Aleshores hi va haver problemes fruit de la poca experiència i va ser molt difícil comunicar a la gent una idea de Govern sòlid. Ara hem fet passes, com que les presidències siguin per al partit majoritari, que hi hagi implicació i coresponsabilitat en tots els governs i que n'existeixi una coordinació transversal. Els governs seran forts també perquè hem concretat molt més el programa. El de 1999 era molt més extens, perquè anava més enllà d'una legislatura. Aquesta vegada és molt important prioritzar i saber que en quatre anys no es canvia el món.

"La tornada de l'esquerra al Consolat serà una presa de la Bastilla?
"No, de cap de les maneres. Don molta importància al fet que en aquesta comunitat hi haurà un 46% de la població que serà representada per un partit a l'oposició. El Govern ha de ser de tots i per això hi ha d'haver un canvi tranquil. És cert que hi ha persones que han entrat en la Comunitat Autònoma pel fet de ser d'un determinat partit, i per tant és normal que hi hagi canvis.

"Quan entreu als despatxos, mirareu davall les estores?
"Aquestes coses s'han d'agafar amb molta naturalitat. Per començar a fer projectes, haurem de mirar quina situació hi ha. No vull enganar ningú i estic molt preocupat perquè aquests darrers quatre anys les Balears han estat una de les comunitats que més s'han endeutat. No volem fer revenges, sinó saber en quina situació estam per afrontar la legislatura.

"Tornarà a ser una legislatura d'obres faraòniques?
No. Les obres estan marcades en el programa. Sobretot volem donar proximitat i qualitat de vida als ciutadans. Eixamplar les classes mitjanes i que els de dalt col·laborin. Tot això tenint en compte que fer polítiques socials implica tenir una bona economia.

"Heu llançat missatges tranquil·litzadors al sector econòmic, i especialment al turístic. Que Turisme quedi en mans d'UM també va en aquest sentit?
"Turisme serà del Govern i és igual qui ho dugui. El que hi prevaldrà és el que està signat. En aquests moments el sector turístic pot tenir una gran coincidència d'objectius amb el pacte de governabilitat.

"El problema era l'ecotaxa.
"El gran problema. Ja he dit que no pot ser que per un instrument, del qual continuu compartint l'esperit, estiguem enfrontats amb un sector estratègic com el turístic.

A l'hora d'analitzar les causes per les quals ha pogut tornar a la presidència del Govern, a part dels seus encerts, Antich enumera les que considera grans errades del PP, incloses les d'àmbit intern. «Darrerament varen fer algunes propostes electorals que no s'ajustaven a la línia que el PP ha seguit en qüestions com la llengua i la cultura...»

"Creis que els ha afectats, el fitxatge de Maria de la Pau Janer?
"Crec que dins el seu partit ha creat una certa discrepància, sense entrar a fer-ne valoracions, però és un fet que ha estat una situació, com a mínim, un poc incoherent en la trajectòria que havien seguit fins ara. Altres tipus de mesures, com el contracte per al palau d'òpera que ara tenim damunt la taula, que no s'han pactat amb ningú i només les coneixen ells. Són maneres de fer política, amb cops d'efecte, que no es traslladen a un vertader projecte.

"El teatre d'òpera no es farà?
"No és una prioritat per a nosaltres i el primer que farem es posar els tècnics a analitzar-ho, per veure la qüestió del contracte. Ens preocupa que se'n vegi afectada una imatge del castell de Bellver i de la catedral que es coneix a tot el món. El port té unes problemàtiques internes de funcionament molt grosses, per la qual cosa tampoc no s'entén la ubicació.

"Us va sorprendre que Jaume Matas partís?
"Em va sorprendre que se n'anàs tan aviat. Pels rumors que m'arribaven i pel que ell havia manifestat ja diverses vegades en el cas que perdés, jo ja sabia que les seves intencions eren deixar-ho i retirar-se de la política. Però en vista de la situació del seu partit i d'unes eleccions generals tan pròximes, em va sorprendre que fos una decisió tan fulminant, i crec que també va sorprendre el PP mateix.

"Hauríeu fet el mateix en la seva situació?
"No hauria fet el mateix. És ver que durant la campanya electoral va ser un tema que va sortir a debat, i jo ja vaig dir que em quedaria a fer oposició, sense perjudici que durant la legislatura s'haguessin anat fent els canvis necessaris, perquè la gent que hagués d'afrontar la campanya de 2011 ho hauria pogut fer.

"Quin PP esperau a l'oposició, sense Matas i amb Estaràs al capdavant?
"Jo el que desig, és un PP que resolgui aviat els problemes amb els quals queda després de la fuita del seu líder. Que sigui tan contundent com ho hagi de ser, però sense crear crispació ni confrontació generalitzada. S'obre un escenari nou en el qual els qui governen no ho han de fer només per als qui els hans votats, i l'oposició ha de ser capaç d'asseure's a tractar dels grans temes i arribar a acords. L'Estatut n'és l'exemple.

"Sense Matas, serà més fàcil l'entesa amb el PP?
"La nostra voluntat d'acord en els grans temes és independent de les persones. Amb Jaume Matas jo vaig poder pactar l'Estatut i amb Rosa Estaràs també férem molta feina a Madrid.

"Parlant de l'Estatut, serà la gran fórmula per al finançament?
"Obre un sèrie de portes, però també hem de poder-ne obrir d'altres. Es tracta de fer bones polítiques, aprofitar al màxim les ajudes, tant de l'Estat com dels fons europeus, per tal de donar suport a sectors importàntíssims com el de l'agricultura, perquè encara que en el conjunt de l'economia no representa gaire, suporta la gestió del 80 per cent del paisatge.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris