algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:

El futur Govern farà auditories per conèixer el deute de la Comunitat

L'esquerra estima que l'endeutament pot ser de mil milions d'euros

Hi haurà auditories. El futur govern de centreesquerra preveu auditar els comptes de la Comunitat Autònoma per conèixer el nivell de deute en què es troben els comptes autonòmics. Ara per ara, l'esquerra calcula que l'endeutament acumulat de l'administració autonòmica pot estar al voltant dels mil milions d'euros, la qual cosa representaria aproximadament un terç del pressupost anual que té el Govern. Després que en els darrers quatre anys l'Executiu de Jaume Matas hagi optat per l'endeutament com a fórmula habitual de finançament de les grans infraestructures executades, els futurs gestors volen conèixer al detall quin és l'estat dels números. De fet, el futur president del Govern, Francesc Antich, ja ha advertit públicament que en aquests últims quatre anys la Comunitat Autònoma ha ascendit diversos llocs en el rànquing de les més endeutades. «Cal saber quina és la situació» i «serà necessari analitzar-ho», són sentències que ha repetit en les seves darreres compareixences el líder socialista.

El cas és que amb l'execució d'autories, el pacte de centreesquerra repeteix el que ja va fer ara fa vuit anys, llavors sota la tutela del conseller d'Hisenda i ara director general de la Policia i la Guàrdia Civil, Joan Mesquida. En aquell moment, l'esquerra va haver d'afrontar el retorn del que s'havia recaptat a través de l'impost ecològic, tal com obligà una sentència judicial. Ara es calcula que, només amb les carreteres, el deute pot arribar als 400 milions, que el Govern esperava cobrar de Madrid a través dels convenis viaris.

Uns convenis que ara estan als tribunals. Precisament aquest serà un altre dels fronts del futur Govern, que haurà de decidir si manté el recurs contra l'Executiu central o opta per retirar-lo, renunciant així a cobrar els doblers que no han arribat. El que és evident és que la formació d'un Govern amb un color polític similar al del Govern Central facilitarà la firma del nou conveni de carreteres, que ha de suposar una inversió de 500 milions.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris