lluvia ligera
  • Màx: 12°
  • Mín: 10°
11°

«TVE posà en contacte pobles que mai abans havien tengut relació»

Gina Garcías deixa la direcció del centre territorial de les Balears

La directora del Centre de Televisió Espanyola a les Illes Balears, Gina Garcías, diu adéu després de vint anys de dedicació. La seva fugida voluntària és fruit dels retallades que han patit els centres territorials de TVE arreu de l'Estat. Garcías se'n va amb el plaer d'haver contribuït a la «vertebració de les Balears i a la coneixença mútua entre illes», en un moment en què, fa vint anys, el sentiment de pertinença a una determinada col·lectivitat no existia. Joan Manuel Zaldívar n'assumirà ara la direcció. Mentrestant, la rumorologia més estesa apunta que Garcías podria ser càrrec de confiança a IB3.

"Hi ha qui diu que l'única cosa que ha fet país a les Illes ha estat l'«Informatiu Balear». Què en pensau?
"És un poc agosarat dir això. És cert, però, que des de bon començament l'Informatiu Balear fou una eina de cohesió entre illes i, a més, posà en contacte pobles que fins llavors mai no havien tengut relació. L'Informatiu Balear oferia una informació fresca i propera. Els mallorquins pogueren saber què eren les festes de Sant Joan de Ciutadella o les de Santa Maria de Formentera. Una altra cosa que s'ha de destacar és la importància que tengué des d'un principi el Centre de TVE pel que fa a la normalització de la llengua catalana i a la fixació del model de llengua estàndard a les Illes. L'Informatiu Balear arribà a tenir una audiència molt fidel. Ara, d'aquí a dir que va ser l'«única cosa que va fer país»... no ho sé. També hi va haver altres mitjans, i sobretot les institucions, que també hi contribuïren.

"Durant els darrers anys, l'«Informatiu Balear» s'ha anat acurçant de cada vegada més, fins a arribar al punt que els titulars s'incloïen en la informació meteorològica.
"És veritat. Tot això ha vengut condicionat per l'entrada en funcionament de les televisions autonòmiques i insulars. No té sentit continuar fent el que fèiem perquè ara ja existeix un mitjà que ha cobert la necessitat. Els centres territorials de TVE han de reconduir la seva tasca. El centre de Balears ha de servir per donar a conèixer la realitat balear arreu de l'Estat. Durant el 2006, es transmeteren més de 1.500 notícies que feien referència a les Balears pels informatius d'abast estatal. Per La 2 s'emet un programa cada dissabte que es diu España en comunidad en el qual tenen cabuda una sèrie de reportatges curiosos que no surten als informatius. Els estatuts de TVE diuen que les delegacions han de servir per reflectir la diversitat de l'Estat.

"I vós, pensau que, des de Madrid, realment hi creuen, en aquesta clàusula?
"Jo pens que sí. El director general, Luis Fernández, almanco ho ha dit diverses vegades. Potser no es parli de multinacionalitat, però sí de diversitat, i de retransmetre la realitat social de cadascuna de les comunitats autònomes.

"Si TVE, amb la seva mitja hora de l'«Informatiu Balear», ha incidit tant en la societat, què no farà IB3?
"És evident. Actualment IB3 té molta capacitat i TVE no hi pot competir en recursos humans. I tampoc no hi ha de voler competir. TVE ha d'anar cap a la seva funció de retransmetre la realitat insular arreu de l'Estat i IB3 esdevendrà la finestra oberta a la identitat balear. No ens podem excusar amb la nostàlgia per justificar la continuïtat de certes maneres de treball de TVE.

"La rumorologia diu que vós podríeu ser la propera directora d'IB3.
"Se n'ha parlat molt, d'això, aquests dies (riu). El que et puc dir és que no són més que això: rumors infundats. Ningú no m'ha fet la més mínima insinuació sobre aquesta possibilitat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris