muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
13°

Munar fa una crida contra la crispació en ser elegida presidenta del Parlament

La líder d'UM és la primera dona al capdavant de la Cambra balear

96100

Munar destacà que la nova Cambra és «plural i diversa».

El canvi polític al conjunt de les Illes es va començar a fer visible ahir en la sessió de constitució del nou Parlament balear. Maria Antònia Munar, d'Unió Mallorquina, fou elegida com a nova presidenta de la Cambra amb 30 vots dels 59 diputats electes, corresponents als representants de les forces que han signat el pacte de governabilitat a les institucions: PSIB, Bloc, UM, PSM-Menorca i Eivissa pel Canvi. Els 29 diputats del PP votaren al seu candidat, Pere Rotger, que ocuparà la vicesepresidència segona. Munar, que es converteix en la primera dona que presidirà la Cambra en la història de la comunitat autònoma, realitzà una breu discurs després de prendre possessió del càrrec, en el qual advertí els nous diputats del Parlament que els ciutadans els hi han encomanat una tasca per exercir-la «amb respecte, sense crispació», en la qual han de cercar «allò que ens uneixi sense renunciar, lògicament, a les nostres idees, a les nostres diferències».

En aquest sentit, la líder d'UM, que per poder assumir el càrrec renuncià el dia anterior a la presidència del Consell de Mallorca, remarcà que de la mateixa manera que la societat balear, «aquest Parlament és plural i divers», dues condicions necessàries «per a la lllibertat» que els diputats s'han de comprometre a defensar per la representació que els han atorgat els ciutadans.

Respecte del principal repte polític d'aquesta legislatura, Munar apuntà al desenvolupament del nou Estatut d'Autonomia, «que millora substanialment el nostre marc de competències i la nostra capacitat d'autogovern». Advertí però, que implica «també més responsabilitat», i demanà afrontar-ho amb «il·lusió», «esforç», «respecte», «diàleg» i «passió» per respondre a «les il·lusions dels ciutadans». La nova presidenta del Parlament, que juntament amb el diputat Joan Huguet (PP) és l'unica política present a la Cambra des de l'inici de l'autonomia, digué assumir el càrrec «amb tota humilitat» i «amb l'orgull» de ser la primera dona que presideix la institució. «Una petita passa simbòlica en la lluita per la igualtat que honra, una vegada més, aquesta Cambra i els seus membres», digué.

En la composició de la nova Mesa del Parlament, l'elecció determina que l'acompanyaran la socialista Aina Rado en la primera vicepresidència primera i Pere Rotger (PP) en l'esmentada segona. El menorquí Eduard Riudavets (PSM) serà el secretari primer, mentre que l'eivissenc Pere Palau (PP), el segon. Aquest darrer fou proposat a darrera hora pel seu grup, quan era previst que ho fos el també eivissenc Miquel Jerez. Finalment Palau canviarà el seu lloc amb Jerez en el consell insular d'Eivissa. A part de l'elecció de la nova Mesa del Parlament, a la sessió constitutiva els 59 diputats electes prengueren possessió del seu escó jurant o prometent el càrrec. Entre avui i demà, Munar es reunirà amb els representants de cada formació política per proposar un candidat a la presidència del Govern. El socialista Francesc Antich serà investit a la Cambra la propera setmana.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris