nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

Abocaments fecals i vernis, els perills que amenacen les platges

En poc temps, tot un seguit de zones de bany de les Balears han hagut de ser clausurades

L'estiu acaba de començar i, així i tot, les persones amb la pell bruna i bronzejada que es deixen veure pel carrer són abundants. Senyal que el nombre d'usuaris de les platges s'ha disparat.

Els banyistes s'incrementen sobretot durant el cap de setmana. Així i tot, la qualitat de les aigües de bany no va en relació amb l'increment de la gent. Només som al mes de juny i ja s'han hagut de clausurar algunes platges de manera temporal per evitar que els banyistes se'n veiessin afectats.

La primera fou la platja de Can Pere Antoni, on el trencament d'una canonada provocà la fuita de residus fecals a l'aigua. Els socorristes n'alertaren tot d'una els banyistes i els feren sortir de l'aigua. La setmana passada, això mateix tornà a succeir, aquest cop, però, a al Port de Pollença. Un abocament d'aigües fecals provocà el pànic a un tram de la platja del port conegut amb el nom d'Albercutx.

Fa un mes, un vaixell vessà part del seu combustible davant la costa calvianera. La platja de Magaluf i la de cala Falcó aparegueren, l'endemà, plenes de vernis.

La Policia Local i tècnics de Medi Ambient prohibiren a tots els banyistes que hi nedassin.
Pareix que aquell vaixell es va desfer de la seva càrrega de manera il·legal per no haver de pagar taxes al port. La Demarcació de Costes va posar en marxa un dispositiu especial i el vaixell Carmen Campoamor, dependent del Ministeri de Medi Ambient es traslladà a posta des de València per netejar les aigües.

Per tant, aquest estiu sembla que a la mar, la cosa va remoguda. De manera paral·lela, les institucions s'afanyen que la comissió encarregada de la dotació de les banderes blaves els obsequiï amb aquestes, com més millor.

De totes maneres, que una platja en tengui una no és sinònim de bona qualitat de l'aigua.
S'ha de recordar que en l'atorgament d'aquest distintiu no és la qualitat de l'aigua allò que hi té més pes, sinó els serveis urbans que ofereix una determinada platja al visitant. És a dir, aquelles amb banys i dutxes, socorristes, o fins i tot bons accessos, estan en una situació clara d'avantatge.

Per tant, i per aquest motiu, només poden optar a tal distintiu les platges urbanes, és a dir, les més properes a un nucli urbà. Les platges d'accés difícil no hi participen. D'aquesta manera, Son Real a Santa Margalida o cala Varques a Manacor, per molt neta que tenguin l'aigua, no disposaran mai de cap bandera.

Per contra, i aquí hi ha la contradicció, les platges urbanes, que són les que més abocaments registren, poden optar a les banderes blaves.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris