nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

PSIB i UM tanquen l'acord de govern, ara pendent del Bloc

L'exbatlessa Cirer i regidors de Palma critiquen Matas per abandonar en la desfeta

El secretari general del PSIB-PSOE, Francesc Antich, i la presidenta d'UM, Maria Antònia Munar, ja han tancat un acord per formar un nou govern que presidiria el socialista i que permetria a la segona ser la presidenta del Parlament. Ara els socialistes hauran de concretar un pacte amb el Bloc abans de dimarts, dia de constitució del Parlament, perquè també s'integrin en aquest hipotètic executiu. El líder del PSIB, Francesc Antich, comparegué ahir per anunciar que el pacte amb UM està «pràcticament tancat» tant pel que fa a les àrees a gestionar a l'Executiu i al Consell, com pel que fa al programa de govern. El socialista reconegué que ja té el suport del partit de Maria Antònia Munar per ser president del Govern, però no va poder dir el mateix del Bloc. «Estam treballant amb aquest objectiu», recalcà.

L'acord entre el PSIB i UM deixaria en mans dels segons les conselleries de Turisme, Medi Ambient â"amb Portsâ" i Presidència, que englobaria Joventut i Esports. Els de Maria Antònia Munar també controlarien l'Institut d'Estudis Baleàrics i tendrien «preponderància» a IB3, cosa que podria voler dir que en triarien el director general. UM vol fer d'IB3 una televisió «plural» i «amb sentit de país» i un instrument de normalització lingüística.

Quant al Consell, els de Maria Antònia Munar gestionarien el departament de Medi Ambient i Residus, el d'Obres Públiques i el de Promoció Sociocultural i Joventut. L'acord també implicaria ajusts programàtics. Una vegada tancat l'acord amb UM, els socialistes cercaran fer el mateix amb el Bloc aquest cap de setmana. Antich agraí a la coalició progressista la seva disposició negociadora i els deixà clar que ningú no es planteja un futur Govern en el qual ells no hi siguin, de la mateixa manera que ningú no qüestiona que les presidències han de ser per als socialistes. El socialista evità entrar en els detalls de la negociació i en cap moment responsabilitzà la coalició dels esculls que han sorgit. Actualment, la dificultat més important es troba en el repartiment d'àrees al Govern. Els progressistes no es conformen amb una Conselleria de Comerç, Indústria i Energia i una de Serveis Socials i Treball, i aspiren que el primer departament inclogui Economia i que, a més, puguin controlar Educació. Ahir, Antich evità repetir que la Conselleria d'Educació erà irrenunciable per als socialistes i es limità a dir que tots els partits que negocien la consideren «molt important». El Bloc tampoc no accepta una darrera oferta del PSOE que passaria per cedir-los una Conselleria d'Universitat i Cultura. Pel que fa al Consell, mantenen que no tenen una proposta concreta, però els socialistes els han oferit controlar dues àrees socials â"Serveis Socials i Igualtatâ" i Cooperació Local.

L'objectiu del PSIB és reactivar les converses amb el Bloc per poder tancar un acord entre aquest cap de setmana i dilluns, abans que dimarts es constitueixi el Parlament. Així ho confirmà ahir Antich, després de presidir una executiva dels socialistes en la qual es donà suport unànime a les negociacions. Serà dilluns quan el PSIB convocarà el seu Consell Polític â"màxim òrgan entre congressosâ" per ratificar els acords que s'hagin pres amb la resta.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris