nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

Un expresident amb destí a Whashington

La llei impedeix a Jaume Matas treballar en activitats privades relacionades amb la seva gestió

Una vegada que Jaume Matas deixi de ser president del Govern de les Illes i passi una etapa de «descompressió» a Madrid col·laborant amb el PP, emprendrà un viatge amb destinació a la capital de la política mundial: Whashington. La seva intenció és traslladar-s'hi a viure per treballar en l'empresa privada. Així ho explicà el mateix dijous que anuncià la seva renúncia en el programa de TV3 La nit al dia, conduït per Mònica Terribas, periodista que s'ha convertit en una mena de 'confessora' seva. Jaume Matas ha concedit entrevistes a Terribas els tres dies més difícils de la seva darrera etapa política: quan esclatà el cas Andratx, la jornada després del 27-M i aquest dijous. Per contra, des de les passades eleccions no ha intervingut cap vegada a IB3, la televisió pública de Balears.

A preguntes de la periodista catalana, Matas explicà que la seva intenció d'anar a treballar a l'estranger respon al fet que «som economista, tenc l'edat apropiada, il·lusió, experiència i la voluntat de fer-ho». Afegí que després d'uns mesos de «col·laboració» amb el PP estatal s'incorporarà «a la iniciativa privada als Estats Units». «Segu-rament a Whashington», confirmà a Terribas, encara que obrí una porta afegint que «potser a Miami».Matas haurà d'escollir molt bé, encara que s'entén que ja ho ha fet, l'empresa i la tasca que desenvoluparà en la iniciativa privada després d'haver estat el cap de l'Executiu balear. La llei autonòmica de 1996 sobre incompatibilitat dels membres del Govern i dels alts càrrecs de la comunitat autònoma de les Illes Balears estableix en el seu article quart que durant l'any següent a la data del seu cessament, aquests càrrecs públics «no podran realitzar activitats privades relacionades amb procediments sobre els quals hagin dictat resolució en els dos darrers anys d'exercici del càrrec o funció corresponent».

Aquesta disposició impediria d'aquesta manera a Matas treballar per a empreses que hagin estat contractades pel seu Govern durant els dos darrers anys. Una de les que té més implantació als Estats Units és la constructora de Florentino Pérez, ACS, que integra la UTE que rebé finalment l'adjudicació de les obres de l'hospital de Son Espases. En l'entrevista concedida al programa de TV3, Matas assegurà que desenvoluparà la seva tasca en «una institució no relacionada amb la política». Qui ha estat durant els darrers onze anys el líder del PP balear admeté que la seva renúncia a la política no s'ha produït «en el millor moment». «No és la millor decisió per al partit ni per a mi mateix», encara que insistí a restar importància a la situació recordant que ell ja havia pres la decisió de no ser el candidat del PP a les properes eleccions de l'any 2011.

Tal com havia fet durant la seva compareixença davant la premsa hores abans, Matas criticà durant l'entrevista la posició de Maria Antònia Munar de no voler pactar amb el PP. «Haurem de demanar a UM quin pecat hem comès perquè no vulgui pactar amb nosaltres», digué. Insistí que «durant el darrer mes UM mai no s'ha plantejat pactar amb el PP, tot el contrari, i amb l'única estratègia d'impedir que pugui accedir a les institucions». Malgrat això, l'encara president assumí la «responsabilitat» de no haver aconseguit arribar a un acord amb els de Munar per mantenir-se en el poder.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris