muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
14°

Munar espera tancar abans de dimarts el pacte amb l'esquerra

Afirma que la proposta de Matas és «assumible» però que la decisió està presa

93378

L'Executiva d'UM estudià la proposta del PP però decidí no començar una negociació paralel·la. Fotos: P.B.

L'Executiva d'Unió Mallorquina decidí ahir horabaixa no establir negociacions amb el Partit Popular i continuar amb les que ja manté des de fa setmanes amb l'esquerra per tal de poder tancar un acord definitiu per a un pacte de governabilitat a l'Executiu autonòmic i al Consell de Mallorca, abans del proper dimarts, dia límit per a la constitució del nou Parlament. La presidenta d'UM, Maria Antònia Munar, comparegué després de la reunió en roda de premsa per explicar que la proposta que li va fer arribar dijous passat el líder del PP, Jaume Matas, «és un bon document, correcte i assumible» però que el criteri del partit és «continuar negociant amb el PSOE el pacte de centre-esquerra tal com es va acordar inicialment» per part del Consell Polític de la formació.

Sobre el fet de si els populars havien arribat tard a presentar la seva proposta, Munar contestà que «el PP esperà fins a un dia i mig abans de la primera decissió important sobre l'Ajuntament de Palma i nosaltres ja havíem apostat per una línia que també s'ha mantingut en la constitució d'altres ajuntaments». «No ens sembla prudent començar una negociació de manera paralel·la a la que ja està en marxa perquè semblaria que s'està fent una subhasta quan el que tenim clar és seguir amb la línia de fer un pacte de centreesquerra», justificà Munar, insistint durant la seva intervenció en què «la nostra intenció no és fer sang de ningú ni perjudicar el PP».

La líder de la formació assegurà que dijous passat arribà a un «compromís» amb Jaume Matas «per tal que si no veia possible poder arribar a un acord, UM no començaria una negociació només amb l'objectiu de fer més rendible l'altra». «No volem que des del PP s'hagin de fer deferències o que s'hagi de sacrificar alguna persona, com s'ha dit», afegí Munar. Quant a les negociacions amb l'esquerra, durant la seva intervenció Munar només es referí al PSOE, Munar explicà que «no hi ha res tancat» i que les conversacions s'estan allargant «perquè es tracta d'arribar a un pacte perduable que duri quatre anys sense problemes, coherent, i en els quals tots ens hi trobem a gust». «És un procés lent, però no volem sorpreses durant la legislatura», afegí sobre unes negociacions «en què totes les parts feim feina» amb l'objectiu de poder tancar un acord abans de dimarts que ve. En aquesta mateixa línia, Munar negà davant la premsa aspectes com que UM ja hagi pactat quedar-se en el Govern amb la Conselleria de Turisme o que estigui decidit que ella ocupi la presidència del Parlament. «No són aquestes les qüestions que s'estan parlant perquè més que de les àrees o del seu finançament, en el que estam interessats és a acordar entre totes les parts les lleis que volem aprovar durant els propers quatre anys i el que no, perquè el pacte tingui consistència i sigui sòlid». Del tema que el seu partit només estigui parlant amb el PSOE, al marge del Bloc, la presidenta d'UM digué que «ja deixàrem clar que l'estratègia era no fer una negociació amb un 'totum revolutum', i és al PSOE a qui correspon negociar perquè és qui forma el Govern».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris