algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 12°
15°

El frau de vendes dobles a Andratx pot superar els 1'5 milions d'euros

La investigació xifra en 40 les estafes en la venda de parcel·les

Els investigadors han xifrat en quaranta els casos de dobles vendes a Andratx, amb un import defraudat que pot superar els 1'5 milions d'euros, segons el primer balanç, de les indagacions iniciades l'any passat, al qual ha tingut accés aquest diari. Dos jutges d'Instrucció i tres de Primera Instància tenen obertes diligències respecte d'aquesta estafa milionària, en la qual s'investiga una «cadena d'errors» que permeteren la venda successiva de parcel·les, totes amb un vernís de legalitat fals que ha desembocat en denúncies creuades sobre la propietat dels solars. Per ara, només una persona, el ciutadà francès Patrick Duchemin, és a la presó pel cas de les vendes dobles d'Andratx, ja que l'advocat Miguel Feliu —investigat també en l'operació Llampec— va eludir la presó pagant una fiança de 500.000 euros. No obstant això, també s'ha dicatat una ordre de detenció contra el francès d'origen vietnamita Yann Theau, exadministrador general de la societat Detursa.

Duchemin va vendre per març de 2000 una parcel·la, situada a la urbanització Costa d'Andratx, al ciutadà alemany F.W.C., parcel·la que també pertanyia a un austríac, en una doble immatriculació que va ser denunciada als tribunals de Palma. Per la seva banda, Yann Theau va vendre el 2004 diversos solars a Cala Llamp com a administrador únic de la societat Detursa, que també foren denunciats per altres propietaris. Els dos titulars d'aquestes finques reclamen la propietat d'uns terrenys valorats en diversos milions d'euros, atesa la seva situació privilegiada davant el mar i en una zona urbana. Aquesta darrera operació s'avalà amb la signatura del notari Àlvaro Truyols, i a l'expedient hi figura un escrit signat pel llavors batle d'Andratx, Eugenio Hidalgo, i una certificació rubricada per l'exdirector general del Territori, Jaume Massot.

Hidalgo i Massot, com també l'exzelador municipal Jaume Gibert, són els imputats principals de l'operació Voramar. A més, el Grup de Delinqüència Econòmica de la Policia Nacional i els fiscals Anticorrupció de les Balears, Juan Carrau i Pere Horrach, també col·laboren en les investigacions. La primera denúncia per una venda doble la interposà el passat 5 de febrer a la Policia Nacional un ciutadà estranger, al·legant que la seva finca de Cala Llamp havia estat adquirida per un altre estranger l'any 2003, sense que ell en sabés res. El Registre de la Propietat reconegué que a Cala Llamp hi ha parcel·les en situació de duplicitat, per una trama que podria afectar 40 finques. Fins ara, aquesta trama no havia estat relacionada amb el cas Andratx, però el jutge Àlvaro Latorre ha inclòs en la investigació dos dels venedors de parcel·les sospitoses de pertànyer a propietaris diferents.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris