lluvia ligera
  • Màx: 12°
  • Mín: 10°
12°

PSIB i UM volen establir el futur macrohospital dins Son Dureta

Pretenen convèncer la promotora Dragados per no pagar grans indemnitzacions

104664

Els moviments de terres als terrenys de Son Espases s'iniciaren a finals del passat mes de gener.

Els partits progressistes "PSIB i Bloc" i Unió Mallorquina (UM) han començat a estudiar solucions perquè la decisió d'aturar les obres de Son Espases, amb l'objectiu de fer el nou hospital a Son Dureta, no suposi ni el pagament de grans indemnitzacions ni l'assumpció de retards considerables en l'execució del futur centre sanitari de referència.

L'opció que es planteja amb més força és la d'intentar negociar amb les empreses adjudicatàries "liderades per les constructores Dragados i FCC" per traslladar les obres de construcció del nou hospital a l'emplaçament de Son Dureta, sense que calgui adjudicar de nou l'actuació. Fonts del PSIB, d'UM i del Bloc han confirmat que aquesta seria la intenció del futur govern, si finalment es formalitza el pacte entre ells. Amb tot, els responsables d'aquestes formacions s'han mostrat molt prudents perquè encara no s'ha estudiat si aquesta possibilitat és jurídicament factible. I sempre han mantingut de portes enfora que, abans de prendre cap decisió, s'hauran de tenir en compte totes les repercussions econòmiques, jurídiques i patrimonials que comportaria. De fet, el programa de govern que estan negociant les forces d'esquerres amb UM ja incorpora un compromís genèric de paralitzar cautelarment les obres de Son Espases i analitzar la situació econòmica, jurídica i patrimonial per determinar, en funció d'aquest estudi, la conveniència de construir el nou hospital al solar de Son Dureta.

De moment, el PSIB no es planteja un altre emplaçament per a l'hospital que no sigui el de Son Dureta perquè, entre altres raons, si es fes en aquest punt el Govern podria rebre ajuts de Madrid. En canvi, això obligaria a revisar el projecte adjudicat per adaptar-lo al terreny. En cas contrari, s'hauria de cercar una nova ubicació. El fet que les obres es trobin en una fase inicial de moviment de terres "s'iniciaren a finals de gener i van estar uns dies paralitzades per ordre del Consell" facilitaria la negociació amb les empreses adjudicatàries "la UTE formada per Dragados, FCC, Construcción SA., Melchor Mascaró SL. i Construcciones Llabres Feliu SA." per traslladar el projecte des de Son Espases al nou solar.

Aquesta fórmula permetria reduir de manera considerable les indemnitzacions perquè es limitarien a compensar l'obra ja feta i el temps perdut, però no l'adjudicació concedida, que es mantendria. Cal tenir en compte que el Govern de Jaume Matas adjudicà el passat desembre per 635.071.000 euros no només les obres de l'hospital sinó també el manteniment i l'explotació dels serveis no clínics "alimentació, neteja, seguretat i gestió dels aparcaments" per als propers 30 anys.

Per altra banda, amb aquesta operació es compliria un altre dels objectius de les forces d'esquerres i d'UM: no demorar més la construcció de l'hospital de referència. Les forces d'esquerra han criticat al PP que el canvi d'ubicació de l'hospital hagi suposat una aturada de quatre anys en un projecte que, segons ells, ja tendria dues fases "les unitats d'urgències i d'hospitalització" finalitzades i en funcionament.

A més, tant la presidenta d'UM, Maria Antònia Munar, com el líder del PSIB, Francesc Antich, han defensat internament que l'hospital no es pot retardar més. «No és tolerable que no tinguem hospital quatre anys més», assegurà la nova batlessa de Palma, Aina Calvo, en una entrevista a DdB.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris