algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

El PP perd 12 batlies pels pactes de progrés

Els populars perden el control de Sóller, Campos, Valldemossa, Capdepera i sa Pobla, entre d'altres

Els resultats de les eleccions del passat 27 de maig i la constitució ahir dels 53 ajuntaments insulars evidencien que la societat mallorquina mira cap a l'esquerra i que hi guanyen pes específic les forces nacionalistes i de progrés.

Les xifres no enganen. En quatre anys, el rumb polític de Mallorca ha virat gairebé 180 graus. El contrast del color polític que presentava el mapa de Mallorca al final de la legislatura passada, amb el tint que ha adquirit després del comicis realitzats fa 20 dies no deixa gens de marge per al dubtes. La dreta -ja sigui en solitari o en coalició amb altres formacions de centre- ha perdut, després de quatre anys de govern, 12 municipis. De 2003 a 2007, el PP ha dirigit el destí de 35 governs locals, mentre que ara només administrarà els consistoris de 23 localitats i no de manera preferent en tots. Calvià, Llucmajor, Santanyí, Felanitx, Manacor, Sant Joan, Montuïri, Sineu, Maria de la Salut, Llubí, Santa Margalida, Inca, Binissalem, Santa Eugènia, Marratxí, Alaró, Bunyola, Mancor, Selva, Escorca, Fornalutx, Deià i Estellencs s'han salvat de la desfeta. Per contra, el PP ha perdut feus importants com Palma, Campos, ses Salines, Andratx, Valldemossa o sa Pobla, els governs dels quals els capitalitzen ara aliances de centreesquerra.

En quatre anys els partits d'esquerra, en solitari i aliats amb UM o amb forces independents, han passat a controlar gairebé el doble dels ajuntaments que consolidaren el 2003. Llavors eren 18 i ara han estat 30. Hi han afegit els 12 municipis que han castigat el PP, començant per Palma, que s'ha perfilant com la força motriu de tal recuperació. La reconquesta de Cort pel PSOE, amb l'inestimable suport d'UM, posa fi a 16 anys d'absolut i aclaparador domini conservador.

A l'hora de cercar arguments que justifiquin l'accelerament del corrent de centreesquerra, no seria just subestimar la rellevància d'UM. I és que llevat de Sant Joan, a la resta de municipis on UM ha estat decisiva per formar majories, ha optat per pactar amb forces progressistes. El gir d'UM cap a l'esquerra no ha estat casual. Gràcies a aquests pactes, UM s'ha convertit en el partit que ha augmentat més el seu poder municipal.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris