muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

'Internet serveix als adolescents per ser allò que realment voldrien ser'

Isabel Vizcaíno alerta de l'ús i abús que el jovent fa dels nous mitjans

Isabel Vizcaíno (Avilés, Astúries 1960) és psicòloga especialitzada en adoslescència i noves tecnologies, i prevenció d'VIH. Avui participa en el centre Flassaders a les «Xerrades formatives sobre habilitats parentals i relacions de parella».

-Des que es popularitzà la consola de videojocs a principis dels noranta, han arribat molts altres invents.
-La consola de videojocs obrí el camí a la influència que tenen els nous mitjans de comunicació entre els adolescents. Ara, però, tot s'ha multiplicat: mòbil, xat, messenger. Un ús repetitiu provoca el que els entesos anomenam «addiccions sense substància».

-Per què tenen tant d'èxit el xat i el messenger entre els adolescents?
-Fan que molts de joves es creïn una personalitat fictícia, d'allò que realment voldrien ser. Això s'accentua en cas que siguin adolescents amb problemes per relacionar-se.

-Com es pot detectar aquesta addicció?
-Aquests joves solen estar pendents del mòbil durant una gran part del dia o poden arribar a fer petits robatoris per tal de carregar la targeta del telèfon. En cas que se'ls privi l'accés, presenten la síndrome d'abstinència que es manifesta amb quadres d'angoixa. Com en qualsevol addicció, no s'hi arriba d'un dia per l'altre. Hi ha la tolerància. Els adolescents de cada vegada han de menester més hores perquè l'addicció els provoqui plaer.

-Què han de fer els pares?
-Cal prevenció. Les noves tecnologies s'han d'usar, però amb mesura. Els pares, respectant els límits de la intimitat dels seus fills, han de saber quines webs consulten o amb qui parlen pel messenger.

-Internet ha revolucionat les relacions socials entre els adults.
-Si parles de sexe, sí. Els adolescents, però, encara solen iniciar-se en les relacions sexuals amb el seu entorn més proper, ja siguin companys de classe o del seu mateix grup d'amics. El tema del sexe és habitual en les converses per Internet.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris