algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:

La Bressola de Catalunya Nord fa un intercanvi amb Mata de Jonc

Els dos centres pioners en immersió lingüística compleixen trenta anys

L'any 1977 varen néixer de manera paral·lela dos projectes ambiciosos en dos territoris perifèrics dels Països Catalans. Es tracta de la xarxa d'escoles Bressola a la Catalunya Nord i del col·legi Mata de Jonc de Palma, que des de fa trenta anys fan immersió lingüística en català.

La setmana passada els alumnes del darrer curs de secundària del centre la Bressola del Soler (Rosselló, Estat francès) visitaren Mallorca per fer un intercanvi amb Mata de Jonc.

Actualment, més de 600 alumnes cursen estudis a les escoles Bressola. En total, són set centres de primària que s'ubiquen als pobles del Vernet, Sant Galdric, Càldegues, Nyils, Prada de Conflent, el Soler i Sant Esteve. De secundària, n'hi ha un sol centre que es troba al Soler.

Les escoles concertades Bressola són les úniques que garanteixen un ensenyament cent per cent en català a l'Estat francès. En aquests moments estan en fase de creixement i els pares que demanen plaça per als seus fills en aquests centres augmenten de cada any.

El sistema educatiu és renovador. Els centres de primària no funcionen com a escoles graduades, sinó que infants de diferents edats són escolaritzats en una mateixa aula. L'objectiu és que els grans siguin un referent per als més petits. Si els grans parlen en català, els petits voldran escarnir-los i també hi parlaran.

Un dels problemes amb què es troben és la manca de manuals en català. El programa escolar francès no coincideix amb l'espanyol i, per tant, no poden aprofitar els llibres de text que s'editen en català a l'Estat espanyol. Així i tot, el professorat té eines a bastament per oferir un ensenyament en català i de qualitat.

El prestigi social de què gaudeix la Bressola és molt gran. El català ha desaparegut en molts d'àmbits socials de la Catalunya Nord, però això no fa que molts de pares deixin de valorar aquesta opció educativa.

Potser el català ha reculat a les comarques del nord en els darrers decennis, però també és veritat que hi ha una voluntat popular de recuperar-lo, encara que només les generacions més grans hi parlin habitualment.

El mes passat se celebrà a Perpinyà la Bressolada, una gran festa que reuní a la capital del Rosselló tots els alumnes i amics d'aquesta xarxa d'escoles. Hi hagué actuacions musicals, castelleres, una gran fideuà i fins i tot les autoritats locals de la ciutat s'hi implicaren per promoure l'ús de la llengua.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris