muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

Pactes de cara al futur i en clau interna

Els partits polítics tenen en compte en les negociacions el relleu que han d'enfrontar dels seus líders

Els pactes de governabilitat que es puguin establir aquests dies no només decidiran estrictament una quota de poder institucional. Els diferents partits, en major o menor mesura, es troben en una situació interna en què les decisions que prenguin tindran conseqüències que aniran més enllà dels propers quatres anys i marcaran el seu futur estratègic i, també, el seu lideratge. PP, PSIB i UM, principals actors polítics del complicat escenari sorgit del 27-M, enfronten una legislatura on previsiblement hauran de començar a preparar el relleu dels seus dirigents respectius: Jaume Matas, Francesc Antich i Maria Antònia Munar. Això s'està tenint molt en compte en les negociacions a l'hora de decidir què podria suposar cedir o no en una determinada institució i, encara més, quin candidat no es podria 'sacrificar' amb vista al seu futur com a possible relleu.

Per això, l'Ajuntament de Palma s'està convertint en un dels principals obstacles per a les negociacions. Miquel Nadal, candidat d'UM, està demanant al seu partit que no se cedeixi tan fàcilment a la pretensió dels socialistes de quedar-se en solitari la batlia de Cort. Nadal vol fer valer el seu indiscutible èxit electoral amb el congrés ordinari dels nacionalistes en un horitzó proper, el mes d'octubre. A favor té que els resultats de Palma han salvat el partit en aquestes eleccions i que tothom és conscient que el futur ha de passar per convertir-se en una força important a Ciutat després de la consolidació a la Part Forana. En contra d'això, a Nadal li poden recordar que ha pogut disposar de tots els mitjans del partit per a la seva campanya i que mantenir aquesta posició pot arribar a anar-li en contra. Els socialistes també veuen les negociacions en clau interna, i del que se n'ha començat a desprendre, així ho estan fent. El PSIB vol que els que han estat candidats juntament amb Antich en surtin reforçats. De moment no se cedeix que Aina Calvo hagi de renunciar a res -una altra vegada- a l'Ajuntament de Palma. D'aquí els problemes amb Nadal.

Francina Armengol, quan en principi no ho semblava, podria arribar a la presidència del Consell de Mallorca, i la menorquina Joana Barceló manté intacta la seva influència des d'una futura presidència a la seva illa i s'especula que el també menorquí Albert Moragues pugui ocupar una conselleria important en un futur govern. El PP és una altra història. En el fins ara indiscutible lideratge de Jaume Matas es pot obrir un futur incert en el cas que els populars siguin desallotjats del poder. Només la possibilitat que Matas aconsegueixi convèncer Munar i mantenir-se al Govern permetria salvar una greu crisi i preparar amb calma un relleu. Rosa Estaràs sembla ara en una situació desfavorable de cara i ja es parla obertament amb corrents dins el partit, amb opcions ideològiques ben diferents, com les que representen Pere Rotger o Carlos Delgado.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris