nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

PSIB i UM avancen en els pactes globals malgrat l'escull de Palma

Els socialistes ja perfilen com serà el futur Govern Balear i qui en formarà part

69554

La presidenta d'Unió Mallorquina, Maria Antònia Munar, posa davant el Consolat de Mar, seu del Govern.

Les negociacions entre el PSIB-PSOE i UM avancen a nivell global, però queden serrells importants com el de l'Ajuntament de Palma, on no s'acaba de trobar una fórmula que pugui satisfer ambdues formacions. A l'espera que el PP iniciï les converses amb UM, la formació de Maria Antònia Munar sembla tenir decidit que el vent bufa cap a l'esquerra. Els líders del PSIB i d'UM mantingueren ahir contactes després que es conegués que el sector proper al candidat d'UM a Palma, Miquel Nadal, no era partidari de renunciar, de bon començament, a la batlia. La novetat provocà moviments a l'esquerra, fins al punt que s'hauria avaluat la possibilitat d'aplicar una fórmula de torn que permetria compartir la batlia: 3 anys un i un any l'altre. Amb tot, aquesta opció toparia amb les pretensions de l'aspirant socialista a la batlia, Aina Calvo, i tampoc seria acceptada d'entrada pel Bloc. En canvi, el PP sí que podria fer una oferta similar a UM. Per altra banda, tampoc no es descarta que no s'assoleixi un acord abans de dia 16 i Catalina Cirer (PP) comenci governant en minoria.

El candidat d'UM a la batlia de Palma, Miquel Nadal, deixà clar ahir que «l'única que té autoritat per negociar és la presidenta» de la formació, Maria Antònia Munar, i «jo faré el que digui ella» perquè «serà el millor per al partit». «Molta gent em telefona perquè sigui el batle però jo faré el que digui la presidenta», reiterà Nadal, que es troba a l'estranger participant en una cursa aèria. Malgrat l'escull de Cort, les negociacions entre el PSIB i UM continuen avançant i ahir ja es començaren a apuntar possibles càrrecs. Fonts properes al PSIB donen per fet que la socialista Francina Armengol seria la presidenta del Consell en cas que es tancàs el pacte amb UM. Altres fonts, en canvi, apunten la possibilitat que sigui Antoni Pascual, número dos de la llista d'UM al Consell.

L'oferta dels socialistes passava, en principi, perquè el Consell quedàs repartit entre les tres formacions que assolirien l'acord. La presidència seria per al PSIB, que compartiria govern amb el Bloc, mentre UM controlaria l'àrea social. La presidència del Govern també quedaria en mans dels socialistes. Francesc Antich presidiria un executiu que, a diferència del que liderà entre 1999 i 2003, estaria molt més coordinat, seria més tècnic i evitaria els compartiments estancs per a cada partit. PSIB i UM pretenen que aquest hipotètic govern s'assembli més a l'executiu català de José Montilla que al de Pascual Maragall. Per això, s'està pensant en la figura d'un vicepresident fort, capaç de coordinar l'acció de govern, i el nom que sona per ocupar el càrrec és el del socialista Albert Moragues, expresident de Menorca i actualment assessor de la Delegació del Govern. Ell seria la 'Rosa Estaràs' d'aquest hipotètic gabinet. Els socialistes estarien pensant també en una vicepresidencia ocupada per un eivissenc i haurien oferit a UM una altra vicepresidència i almenys dues conselleries. Tot i que la vicepresidència estava pensada perquè l'ocupàs Miquel Nadal, aquest no sembla disposat a abandonar Cort. UM, que preferiria que el Bloc no entràs al Govern i es quedàs al Consell, controlaria la Conselleria de Turisme. Els de Munar també tendrien la presidència del Parlament i el senador autonòmic.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris