algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Els tècnics d'Hisenda denuncien que el 67% dels lloguers són submergits

Estimen que els imports no declarats a Balears superen els 96 milions

Els tècnics d'Hisenda calculen que el 66,7 per cent dels lloguers localitzats a les Illes escapen del control de l'Agència Tributària. Balears se situa així com la setena comunitat amb major percentatge d'arrendaments no declarats. En aquest sentit, els tècnics estimen que els lloguers que no tributen superen els 96 milions d'euros anuals a l'Arxipèlag. Segons l'informe que han presentat, hi ha prop de 40.652 lloguers submergits a Balears, fet que representa el 4 per cent del parc d'habitatges de tot Espanya. L'estudi que han presentat des del sindicat de tècnics del Ministeri d'Economia i Hisenda (Gestha) s'ha elaborat creuant les darreres dades disponibles de l'Institut Nacional d'Estadística (Ine) i la declaració de l'impost de la Renda de les Persones Físiques. En el còmput s'han exclòs els lloguers de garatges, locals, solars, oficines i d'altres immobles similars.

Segons Gestha, altres arrendaments que són més propensos a registrar irregularitats són els lloguers «de temporada», en especial els situats a les localitats costaneres i aquells en els quals estan implicats sectors socioeconòmics menys afavorits com els immigrants o els estudiants, el domicili dels quals sol ser provisional. També n'inclouen dins aquest grup d'altres com els relacionats amb el lloguer d'un segon habitatge o de cap de setmana, és a dir, habitatges aparentment desocupats que «en realitat amaguen lloguers no declarats». Per zones, l'informe destaca que el 82 per cent del frau es concentra a Catalunya, Madrid, Andalusia, Canàries, País Valencià i Balears.

Per combatre el frau fiscal i dinamitzar el mercat del lloguer, els tècnics d'Hisenda fan una sèrie de propostes. Demanen que la Llei d'arrendaments urbans (Lau) reculli una delimitació legal major de drets i obligacions de les parts. A més, plantegen modificacions a la Llei d'enjudiciament civil per reduir de quatre mesos a 15 dies el període per presentar la demanda de desnonament per falta de pagament de rendes. I en la línia de les seves reivindicacions, sol·liciten que s'habiliti els 8.000 tècnics d'Hisenda perquè assumeixin responsabilitats en l'efectiva aplicació de les mesures de la Llei de mesures de prevenció del frau fiscal.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris