nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

UM mira cap al PSIB i diu que les presidències no són prioritàries

Tot i així considera «insuficient» l'oferta socialista i espera la que li farà el PP

95972

La presidenta d'Unió Mallorquina, Maria Antònia Munar, comparegué envoltada pels membres de la seva executiva.

J.MOREY.

Unió Mallorquina no exigirà la presidència de cap institució -tampoc la batlia de Palma- com a condició per negociar un pacte de govern. Tot i el gest cap als socialistes, la formació considera insuficient l'oferta que li ha fet arribar el PSOE, en la qual no s'inclou la cessió de cap presidència a UM.

«Les presidències no són prioritàries», «no hi ha condicions prèvies», «no demanam cap càrrec» i «qui vulgui formar govern que em presenti un projecte», assegurà ahir la presidenta de la formació, Maria Antònia Munar, que comparegué després de presidir l'executiva del partit, la primera des de les eleccions.

L'oferta dels socialistes, que es donà a conèixer ahir, atorga a UM la presidència del Parlament, dues conselleries autonòmiques i la vicepresidència del Govern. Tot i que s'ha pensat en Miquel Nadal per ocupar-la, aquest difícilment deixaria Palma. L'Ajuntament de Ciutat també s'inclouria en l'acord i tendria Aina Calvo de batlessa. «Jo som un home de partit», deixà clar ahir Nadal.

UM considera insuficient aquesta proposta sobretot pel que fa al Consell, on les àrees de gestió ofertades estan molt acotades. Amb tot, Munar evità ahir valorar públicament aquesta oferta i assegurà que l'havia conegut pels diaris. En canvi, no descartà l'opció de participar en un govern amb el PSOE i el Bloc, tal com han proposat els socialistes. «No serem un obstacle per a res, tant podem formar part del Govern com donar-li suport extern», sentencià.

La prioritat, recalcà Munar, serà programàtica. «Volem parlar de projecte de país», advertí, d'autogovern, del desenvolupament de l'Estatut, de la millora del finançament, de la participació en la gestió de ports i aeroports, de la millora d'infraestructures, de convertir la façana marítima en parc, de llengua i identitat com a prioritats o de fer que el català sigui la llengua vehicular als mitjans de comunicació públics.

En la majoria dels punts plantejats, UM té més sintonia amb els socialistes i alguns depenen en part del Govern central, ara en mans del PSOE. Munar recordà, però, que les eleccions generals seran aviat.

Amb tot, la dirigent recalcà que UM està disposada a «parlar amb tothom» i, fins i tot, féu un gest cap al PP quan assegurà que el seu partit posava el «comptador a zero» i volia «tancar ferides» després d'una campanya «plena d'agressions, dura, que no voldria que es tornàs a produir». Sí que deixà clar que UM no prendrà la iniciativa en la negociació i hauran de ser aquells que vulguin presidir les institucions els que donin la primera passa.

La festa de Nadal
El candidat d'UM a Palma, Miquel Nadal, convocà ahir mig miler de militants del seu partit a una discoteca del passeig Marítim per agrair-los el seu treball i suport en les eleccions de diumenge, on la formació recuperà la representació municipal que havia perdut feia quatre anys. La festa començà passades les 21.30 hores i s'allargà fins a la matinada. Hi assistiren integrants de la candidatura municipal i diversos dirigents de la formació, entre ells la seva presidenta Maria Antònia Munar.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris