cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 24°
27°

Esquerra homenatja Emili Darder en el 69è aniversari de la seva mort

Junqueras: «El seu afusellament estroncà la tasca d'un progressista»

«Dos soldats portaren del braç un home feble, emmalaltit, que quasi no podia donar tomb. El duien a la mort. Aquell 24 de febrer de 1937 morí arravatat en aquest mur Emili Darder, darrer batle republicà de Ciutat», digué ahir l'historiador i comuninacador Oriol Junqueras en el cementeri municipal de Palma. «El seu afusellament estroncà la tasca d'un polític progressista i d'un home amb voluntat de construir un món millor», afegí el professor d'història contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Junqueras vingué a Palma convidat per ERC amb motiu de la commemoració del 69è aniversari de la mort d'Emili Darder. A l'acte hi assistí prop d'una quarantena de persones, entre les quals hi eren Joan Lladó, president d'ERC a les Balears, i altres dirigents de la formació com són Cecili Buele i Alexandre Seguí.

L'historiador recordà que Mallorca és un dels territoris on fou més palesa la repressió exercida després de l'aixecament militar del 1936. Segons ell, el nombre de persones que patiren manca de llibertat fou més alt, proporcionalment parlant, aquí que al Principat de Catalunya. Una de les causes fou la insularitat, que impedí la fugida dels qui no combregaven amb el nou estat de coses.

Junqueras féu una defensa de la recuperació de la memòria històrica com a element identificador d'un determinat grup social. «Els humans som sobretot memòria», digué.

Per acabar l'acte, un violinista interpretà eCant dels ocells, peça tradicional que en el seu moment popularitzà el compositor Pau Casals com a senya de pau i d'esperança. Tot seguit, la néta d'Emili Darder, Carme Cano Darder, realitzà una ofrena floral al lloc on morí el seu padrí ara fa 69 anys.

Elena Inglada, secretària de Patrimoni d'ERC a les Illes Balears, recordà alguns dels objectius aconseguits per Darder en el temps que fou batle. La creació d'un Pla de sanitat i la construcció d'algunes escoles municipals en són alguns exemples.

L'habitatge particular de Darder, situat a la Porta des Camp, fou intervingut pels feixistes. L'edifici és encara ara propietat del Ministeri de Defensa.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris