nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 21°
23°

Les Balears són una de les comunitats on menys ha millorat el nivell de vida

La mateixa tendència a l'estancament des dels anys 80 s'observa en matèria sanitària

B.P.Palma.
Les Illes Balears són una de les comunitats autònomes on allò que es considera «un nivell de vida digne» va créixer menys durant el període 1980-2001, segons un estudi publicat per la Fundació Estudis d'Economia Aplicada. Així, per sota del nostre arxipèlag s'hi situen tan sols el Principat d'Astúries i la regió de Múrcia.

El nivell de vida digne mesura el Producte Interior Brut o el Valor Afegit Brut per habitant i és un dels components per al càlcul de l'Índex de Desenvolupament Humà -IDHA- d'un territori.

La salut i l'educació en són els altres components. Respecte del primer, les Balears tornen a ser la comunitat autònoma on la millora ha estat menor, amb l'excepció just d'Astúries. En canvi, l'Arxipèlag és un dels territoris on més ha millorat l'educació. En concret, n'és el tercer per darrere d'Extremadura i d'Andalusia.

No obstant això, les estadístiques encara situen les Illes al capdavant de l'Estat espanyol en fracàs escolar i en abandondament prematur per part dels estudiants del sistema educatiu.

De la mateixa manera, els autors de l'estudi remarquen que durant el període en qüestió s'ha produït una convergència entre el nivell de vida de les comunitats autònomes, de manera que les que el tenien pitjor l'any 1980 són les que més hi han millorat.

Per la seva banda, altres experts han assenyalat amb anterioritat que a les Balears és especialment preocupant que la pèrdua de posicions en Producte Interior Brut per habitant no hagi anat acompanyada de millores en els altres components, és a dir la salut i l'educació.

De fet, els economistes subratllen que la millora del capital humà -formació- és un dels reptes decisius que té l'Arxipèlag per afrontar el futur sense problemes.

El darrer informe del Consell Econòmic i Social autonòmic concloïa que el problema principal de les Balears era la formació escassa que havien rebut els seus treballadors.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris