algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
19°

Munar inaugura la planta per tractar enderrocs, que evitarà més pedreres

La infraestructura vol acabar amb els 400 abocadors il·legals de l'Illa

La planta de tractament de residus de construcció, voluminosos -mobles, electrodomèstics o matalassos- i pneumàtics usats ja és una realitat. La presidenta del Consell de Mallorca, Maria Antònia Munar, inaugurà ahir a Bunyola aquesta infraestructura, «pionera» a Europa, que convertirà els enderrocs en grava ecològica, que evitarà que s'hagin d'obrir noves pedreres i que vol acabar amb els 400 abocaments il·legals de l'Illa.

La planta de Bunyola -juntament amb una de més petita a Santa Margalida- té capacitat per tractar més d'un milió de tones de residus d'enderrocs, 10.000 de voluminosos i 6.000 de pneumàtics. El 70% d'enderrocs seran reconvertits en ecograva o serviran per reomplir pedreres, la resta aniran a un dipòsit de Santa Margalida.

Pel que fa als voluminosos, seran sotmesos a un procés de triatge i els que es pugui -mobles, per exemple- seran reparats. Amb aquest objectiu, s'ha signat un conveni amb la Fundació Deixalles per donar feina a 80 persones. Els components dels electrodomèstics seran separats i reutilitzats. I els pneumàtics fora d'ús s'enviaran a la península per tractar-los.

A més de la planta de Bunyola, el Consell n'ha construït una altra de més petita a Santa Margalida i sis més d'emmagatzematge a Inca, Llucmajor, Artà, Manacor, Calvià i Porreres. Serà en aquests punts i en els 73 parcs verds on es podran dur els residus de demolició, voluminosos i pneumàtics.

La inversió total ha estat de 63'4 milions que, en la major part, s'amortitzaran a través de les tarifes. A partir d'ara els constructors pagaran, de mitjana, 51'6 euros per tona d'enderrocs; la tarifa dels electrodomèstics rondarà els 256 euros per tona i la dels pneumàtics, 80 euros per tona.

La presidenta Munar destacà l'«ampli suport social» del projecte, iniciat l'any 2002 pel Pacte de Progrés; recalcà que la planta «no només elimina residus, sinó que també els dóna una utilitat», i advertí que una illa turística com Mallorca no es podia «permetre el luxe» de tenir un milió de tones de residus sense tractar. Munar també va tenir un record per al conseller Miquel Riera, que morí ara fa un mes.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris