cielo claro
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
16°

Educació treu endavant el decret que durà la formació trilingüe a l'escola

Les hores lectives en català es reduiran a un terç del total el pròxim curs

87124

D'esquerra a dreta, Rosselló, Fiol, Juan, i Vidal, anunciant el decret que reduirà l'ensenyament en català.

P.BOTA.

Finalment, el conseller d'Educació i Cultura, Francesc Fiol, s'ha decantat per un model trilingüe que obliga a reduir les hores en català a un terç del total per introduir l'ensenyament d'assignatures en anglès a l'escola. Una altra opció era permetre que els centres ensenyassin matèries en la llengua anglesa però garantint que almenys el 50% de les hores lectives fossin en català, com s'ha fet de manera experimental a l'Institut Llorenç Garcías i Font d'Artà.

Ara, el conseller i els seus directors generals d'Inspecció Educativa, Jaume Juan; de Formació del Professorat, Joana Rosselló, i del Personal Docent, Cristòfol Vidal, varen escollir un dia com el d'ahir, 23 de febrer, per fer un cop mediàtic i confirmar que el decret «trilingüe» tira endavant, deixant malferit el de mínims, que obligava a impartir almanco el 50 per cent del conjunt de les matèries en català.

De fet, tot i que, de moment, el decret de mínims no es derogarà, els centres educatius que no el vulguin complir podran acollir-se al nou decret. Fiol va intentar defensar que la nova normativa «respecta la nostra llengua» i que compleix «amb l'esperit del Decret de mínims» perquè «el coneixement del català es manté en termes d'igualtat al castellà», però va obviar que l'actual legislació discrimina positivament la llengua pròpia (permetent que es facin més hores en català que en castellà), cosa que no succeirà amb el nou decret.

De qualsevol manera, el conseller va admetre que davant la manca de professors que parlin anglès «és impossible» aplicar la nova fórmula a totes les escoles el curs que ve, per la qual cosa el maig, una vegada que el decret hagi estat aprovat, es farà una convocatòria per avaluar quins centres estan capacitats per esdevenir trilingües. En tot cas, Fiol creu que «els col·legis públics tenen més recursos que els concertats» per adaptar-se al nou model i promet «un reforç econòmic» en el capítol de personal.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris