nubes dispersas
  • Màx: 26°
  • Mín: 26°
26°

«L'Estat francès quedaria ara fora de la UE per no protegir les llengües»

Le Bihan Rullan dirigeix les escoles d'immersió lingüística nordcatalanes

Joan Pere Le Bihan Rullan, nascut a Marsella el 1948, fill d'un ciutadà bretó i una sollerica, és al capdavant de les escoles que fan immersió lingüística a la Catalunya Nord, les escoles Bressoles. Ha vengut a Palma convidat per la UIB per fer ahir una conferència.

-Com ha evolucionat el moviment de les Bressoles?
-Ha crescut moltíssim. Al principi només hi havia trenta-dos alumnes que hi participaven i ara n'hi ha 500 a 7 centres de primària i a un de secundària, i n'hi podria haver milers si poguéssim escolaritzar a tots els que ens ho demanen. Tenim una llista d'espera a totes les escoles i una demanda a llocs on no estem implantats.

-I per què no creixeu més?
-Tenim uns acords amb l'Estat francès que ens permet créixer, però els representants del Ministeri d'Educació a la Catalunya Nord troba que feim massa immersió i ens està posant pals a les rodes.

-Quina por li fa aquesta immersió?
-La República fou fundada amb un model jacobí i centralista i ha intentat matar qualsevol llengua que no fos la francesa. Lluís XIV ja va dir que l'ús del català repugna Lluís XIV, una frase que es correspon amb la Constitució actual, que diu que la llengua de la República és el francès, i punt. Estam en una situació que si França fos candidata a la UE no hi podria entrar perquè no aplica la protecció de llengües que s'ha imposat als països Bàltics i a Turquia.

-I al carrer, com es troba el català?
-Fatal. El català ha perdut ús a mesura que ha perdut parlants de la tercera edat, tot i que ha augmentat en prestigi. Així i tot, arran de l'entrada de l'Estat espanyol a la CEE vam notar una major influència de la Catalunya Sud que va fer augmentar el nombre de matrícules. Ara hi ha una major relació entre ambdós territoris i compartim fins i tot un hospital i una escola bressola. Hi ha un trencament humà de la frontera.

-Quines propostes feis per superar aquesta situació?
-S'ha de modificar la legislació francesa. De qualsevol manera, a mida que hi ha una major consciència en favor de la llengua, la reacció en contra és més violenta perquè ens consideren un perill.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris