nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 18°
15°

La immigració, l'economia i l'atur, problemes principals per als balears

Segons el CIS, quasi el 30% de la població creu que és innecessari reformar l'Estatut

E.D.Palma.
La immigració, l'economia i l'atur en aquest ordre són els tres principals problemes per als ciutadans de les Balears, segons el baròmetre autonòmic del Centre d'Investigacions Sociològiques, CIS.

D'altra banda, només el 6 per cent dels enquestats a les Illes creu que és molt necessària la reforma de l'Estatut d'Autonomia, mentre que el 23'9 per cent ho veu bastant necessari, el 27 poc necessari i el 25, totalment innecessari. En tot cas, el 62'3% pensa que no s'hauria de fer cap reforma si no s'assoleix un suport amplíssim; mentre que el 18'1 per cent considera important fer-la encara que qualque partit s'hi oposi. El 35,8 per cent dels balears es mostra molt en contra de denominar «nació» la Comunitat Autònoma. Respecte al terme que es prefereix utilitzar per parlar de les illes, el 86'4 per cent del balears afirma que empra regió, mentre que un 7'4 per cent nació.

Sobre el que més els preocupa, el 25'1 per cent dels enquestats cità la immigració en primer lloc, davant del 24'9 de mitjana estatal. I Balears és la segona comunitat amb més proporció de ciutadans que opina que hi ha problemes econòmics, un 24'5 per cent, només per darrere Catalunya i molt per sobre la mitjana estatal, del 15 per cent.

Per contra, Balears és la segona autonomia on menys s'anomena l'atur entre les tres primeres opcions, que es fa en un 20'6%, només per darrere Múrcia i lluny del 47'8 del espanyol.

L'enquesta del CIS revela també que els ciutadans de les Illes són els més preocupats pels problemes mediambientals, un 12 per cent de la població ho cita, mentre que la mitjana nacional ho fa en un 2'3 per cent. Tot i que un 41'5 per cent d'illencs pensen que la situació econòmica és bona, el 38'4 creu que és regular i el 14'5 dolenta o molt dolenta.

Sobre la necessitat de reformar la Constitució, el 36 per cent dels enquestats a Balears creu que s'hauria de fer, davant el 42 que considera que convendria deixar-la amb la redacció actual.

D'altre costat, quasi una quarta part dels balears no coneix el nom del president de la CA, Jaume Matas, la gestió del qual és considerada bona o molt bona per quasi el 40% de la població, davant el 16,1 per cent que creu que és dolenta o molt dolenta.

Pel que fa a la valoració de les institucions, el baròmetre assenyala que el 37,3% dels ciutadans de Balears creu bona la tasca que fa el Parlament, percentatge que en el cas de l'Executiu autonòmic descendeix al 35'9 per cent.

En conjunt, el 41'3 per cent dels consultats creu que la gestió del Govern ha estat bona, davant el 39'5 per cent que la jutja regular, encara que en opinió del 7'8 per cent ha estat dolenta.

Per al 36'6 per cent, la situació política de les Illes és bona, encara que el 38'2 per cent cree que és regular, a la vegada que el 41'5 per cent dels ciutadans qualifica de bo l'escenari econòmic, davant al 38'4 per cent que ho considera regular.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris