algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
17°

El PP a Cort rebutja reivindicar la memòria de les víctimes de Franco

Veten una moció de l'oposició i censuren «els prejudicis» de l'esquerra

El PP a Cort es negà a reivindicar la memòria de les víctimes del franquisme. Amb la seva majoria absoluta, els conservadors s'oposaren a la moció conjunta de PSOE, EU-EV i PSM relativa a la constitució d'una comissió específica per recuperar la memòria històrica.

El regidor del PP, Carlos Veramendi, justificà la posició del seu grup dient que la proposta «va en contra de l'esperit de la transició i de la mateixa Constitució espanyola del 78». Veramendi recriminà l'esquerra pels seus «prejudicis» i recordà que va ser l'equip de govern conservador qui va declarar Emili Darder -exbatle republicà de Palma que morí afusellat el 1937- fill il·lustre de la ciutat de Palma.

Vint-i-cinc anys després de l'intent de cop d'Estat de Tejero i quan som a punt de celebrar el 75è aniversari de la constitució de la República, el 14 d'abril de 1931, els partits de l'oposició introduïren en el ple de l'Ajuntament de Palma el debat de la memòria històrica.

El portaveu del PSOE, Antoni Roig, instà els regidors a dir de quin bàndol es definien, «si de les víctimes o dels botxins». Roig assenyalà la necessitat de «recuperar la memòria de totes aquelles persones que foren perseguides, afusellades, empresonades o condemnades a l'exili» durant el franquisme.

Eberhard Grosske, portaveu del grup municipal d'EU-EV, recriminà l'argument «pervers» del PP «quan equiparen els represaliats del Franquisme amb les víctimes dels excessos de la Guerra Civil». Grosske assegurà que els conservadors «no volen barallar-se amb el franquisme sociològic que roman viu i vota PP».

El portaveu del PSM, Pere Muñoz, explicà que amb la proposta conjunta «els tres partits només volem un reconeixement cap a les víctimes, en cap cas demanam que es persegueixin els assassins. Creim que aquest és l'autèntic esperit del 78». A més, Muñoz instà l'equip de govern de Catalina Cirer a llevar les plaques de carrer dedicades als «botxins» del franquisme.

Carlos Veramendi justificà el vet conservador a la moció de l'oposició en el fet que «fa onze mesos ja debaterem una proposta semblant» i perquè «no val la pena obrir velles ferides. Hem de fer feina pel present, deixem la història als investigadors».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris