cielo claro
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
16°

L'OCB avisa Fiol que no admetrà que es violi el Decret de Mínims

El conseller respon que no hi ha motius per oposar-se al model trilingüe


La Junta Directiva de l'Obra Cultural Balear -OCB- advertí ahir al conseller d'Educació i Cultura, Francesc Fiol, que no admetrà un model trilingüe a les escoles que suposi l'incompliment del Decret de Mínims, que obliga a impartir l'ensenyament d'almanco un 50 per cent de les matèries en català. La resposta del conseller, segons el president de l'OCB, Jaume Mateu, fou que «no derogarà el Decret de Mínims» i que tampoc «no creu que hi hagi motius per oposar-se a aquest decret, anomenat de manera errònia trilingüe».

De la mateixa manera, Mateu assegurà que «el conseller ens ha demanat que quan pròximament presenti la proposta, ens informem detingudament del contingut abans de fer-ne cap valoració». En tot cas, el cap de l'OCB assegurà que «ningú no s'oposa que els alumnes hagin de saber anglès quan acaben l'ESO, sinó tot el contrari: benvinguda sigui la idea, sempre que no trastoqui el Decret de Mínims».

Precisament, el titular d'Educació i Cultura, Francesc Fiol, i el director general d'Inspecció Educativa, Jaume Juan, presentaran avui el text en qüestió. En principi, Juan havia anunciat que aquesta normativa permetria que els centres educatius oferissin un terç de les seves matèries en anglès, un altre terç en castellà i un altre terç en català, i que el decret conviuria amb el de Mínims, deixant en mans dels centres escolars l'aplicació d'un o de l'altre.

D'altra banda, al marge de l'advertiment de l'OCB a Fiol sobre el Decret de Mínims, l'entitat també remarcà que «l'ús social de la llengua no avança al ritme que desitjaríem», en paraules de Mateu, i es referí al director general de Política Lingüística, Miquel Melià, com a coresponsable d'aquesta situació.

Així i tot, l'OCB i el titular d'Educació i Cultura coincidiren que «és necessari un esforç per reduir la crispació entorn de la llengua i de la cultura», assenyalà Mateu. Segons manifestà, «la crispació no és gens bona» i «hem de despolititzar aquesta qüestió i realitzar un esforç per evitar els enfrontaments, perquè el Govern no posa en dubte la unitat de la llengua i, a partir d'aquí, hem de fer pinya».

En aquest sentit, l'entitat s'oferí a col·laborar amb la Conselleria en l'organització de qualque acte commemoratiu del centenari del I Congrés Internacional de Llengua Catalana. En principi, Fiol acceptà l'oferiment, que es concretarà demà en una entrevista entre el president de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Gabriel Janer Manila, i l'OCB.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris